Száztíz közgazdászt kérdeztek meg Amerika gazdasági kilátásairól

Az Egyesült Államok gazdaságának a következő időszakban nem lesz könnyű visszaszerezni és fenntartani a lendületét. Kiemelten fontos a munkahelyek megőrzése, amelynek érdekében, a közelgő elnökválasztás előtt szükség lenne újabb költségvetési ösztönző-intézkedésekre – állapítja meg a Reuters legfrissebb felmérése.

Horváth Éva
2020. 08. 22. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok piacai már kiheverték a bő egy évtizeddel ezelőtti recessziót s az azt követő hullámokat, az amerikai tőzsdék pedig az utóbbi időszakban ismét rekord magasságokba emelkedtek, ám senki sem mer jóslatokba bocsátkozni – írta a Reuters. A mértékadó gazdasági prognózisok egyelőre túlságosan óvatosak, és azokból hiányoznak az optimista felhangok. Az új koronavírus felszámolásában és azt követően vagy azzal párhuzamosan, az üzleti vállalkozások környezetének helyreállításában pedig még sok az elmaradás. James Knightley, a New York-i ING vezető nemzetközi közgazdászának meggyőződése, hogy a fogyasztói bizalom gyengülésekor és a foglalkoztatás növekedésének megtorpanásakor elengedhetetlenek a további központi támogatások ahhoz, hogy a gazdaság lendülete megmaradjon. Eközben a vírus elleni vakcina széles körű alkalmazása és annak hatékonysága szempontjából ma is nagy a bizonytalanság. – A stabil fellendülés beindulása hosszabb időt vehet igénybe, mint azt sokan elvárnák – fejtette ki Knightley.

A Reuters augusztusban száztíz neves közgazdászt kérdezett meg az USA gazdasági kilátásairól. A válaszolók zöme arra számít, hogy a világ legnagyobb gazdasága – amely nem mellékesen a vírus globális epicentruma – 18,8 százalékkal növekszik ebben a negyedévben, miután az előző negyedévben, rekordot döntve, 32,9 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a 2020-as esztendő negyedik negyedévre már 6,1 százalékra mérséklődött a növekedési konszenzus, a júliusban előrejelzett 6,5 százalék után. Míg az idei január–márciusi időszakban az Egyesült Államok GDP-je, szezonális kiigazítással számolva, 4,8 százalékkal csökkent, ami 2009 első negyedéve óta a legrosszabb érték.

A 2021-es növekedési kilátások két felmérés között, egy hónap alatt, 4,0 százalékról 3,8 százalékra csökkentek. Igaz, itt érdemes azt is megjegyezni, hogy ezek az értékek valamivel jobbak, mint a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válságot követő recesszióból való kilábalás idején a legjobb negyedév adatai.

Az augusztus közepén végzett felmérés eredményei láthatóan éles ellentétben állnak a Wall Streeten tapasztalható szárnyalással, ahol a referenciaindexek mára visszatérítették a világjárvány kezdetén felmerült, 35 százalékos veszteséget. Az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) pedig korlátlan likviditást ígért kötvényvásárlásain keresztül – miután a kamatlábakat nullára csökkentette –, ami a történelem legnagyobb ilyen típusú ösztönzője. James Bullard, a St. Louis Fed elnök mindenesetre azt mondta a Reutersnek a héten, hogy a Wall Street teljesítménye ösztönző és mostanában az Egyesült Államok jobban teljesít, mint amire sok előrejelzésben számítanak.

A Wall Street mostanában remek teljesítményt nyújt Fotó: REUTERS/Chip East

Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telik az USA gazdaságának, hogy visszatérjen a világjárvány kirobbanása előtti szintekhez, a válaszadók több mint fele azt válaszolta, hogy két vagy még több évbe. A többiek egy-két évet mondtak, de senki nem gondolta, hogy egy esztendőnél rövidebb idő alatt ez lehetséges lenne. Miközben idén és a következő évben az elemzői konszenzus két százalék körüli inflációval számol. Rövid távon pedig sok múlik azon, hogy a Kongresszusban megnyugszanak-e a felkorbácsolt pártpolitikusi kedélyek.

– A fellendülés valószínűleg még tovább késik Amerikában, ha nem sikerül valamiféle megállapodást kidolgozni a kiegészítő munkanélküli-ellátások kiterjesztésére, az azokhoz adható további ösztönzőkről – hangsúlyozta Sam Bullard, a Wells Fargo vezető közgazdásza.

 

Bár a munkanélküliségi ráta alakulását illetően az előrejelzések csökkenéssel számolnak, ám annak mértéke továbbra is meghaladja a vírus megjelenése előtti szintet. A közgazdászok idén 9,0, míg jövőre 7,6 százalékos mutatót várnak, szemben a közvetlenül a pandémia előtti 3,5 százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.