Szemben a bőséges olajjal, alig maradt kitermelhető arany

A kitermelt arany legnagyobb része megmarad, rendelkezésre áll, akár aranyrudak, akár ékszer, akár érmék formájában. Igen ám, de most már a piaci kínálat nagy része is csak ebből a meglévő mennyiségből kerülhet ki, miután meglepő módon a földkéregben eddig fellelt aranykészlet nagyobbik részét az emberiség már felszínre hozta.

Fellegi Tamás Péter
2020. 09. 28. 14:32
null
Közel 100 tonnára nőtt a tartalék. Fotó: www.publicdomainpictures.net
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arany ára a nyáron soha nem látott értékre, 2000 dollár fölé emelkedett, így joggal merül fel a kérdés, hogy ennek hatására megnövelik-e kitermelésüket a bányák, hisz nyilván nagyobb a számukra elérhető haszon, illetve érdemes lehet olyan helyen is megkezdeni a munkát, ahol eddig a magas költségek miatt nem érte meg. Tudjuk, hogy az olaj esetében ez így van: ha túl nagy a kereslet, addig emelkedik az ár, amíg a kitermelőknek megéri megnövelni a felszínre hozatalt, túlkínálat esetén pedig addig zuhan, amíg kényszerűen fel kell függeszteniük azt. Ezt persze befolyásolják kitermelés-korlátozási megállapodások is, de a lényeg az, hogy a várható felhasználáshoz képest korlátlanul rendelkezésre álló nyersanyagról van szó a mai technológiák mellett.

Az arany esetében azonban úgy tűnik, teljesen más a helyzet, már csak abból a szempontból is, hogy szemben az olajjal, amit elégetünk, a kitermelt arany legnagyobb része megmarad, rendelkezésre áll, akár aranyrudak, akár ékszer, akár érmék formájában. Igen ám, de most már a piaci kínálat nagy része is csak ebből a meglévő mennyiségből kerülhet ki, miután meglepő módon a földkéregben eddig fellelt aranykészlet nagyobbik részét az emberiség már felszínre hozta. A BBC adatai alapján 190 ezer tonna körül van az eddig kitermelt mennyiség, és amerikai geológiai felmérések szerint mindössze ötvenezer tonna maradt még reálisan kitermelhető, vagyis a teljes mennyiség bő húsz százaléka maradt csak a föld alatt.

A teljes ismert aranykészlet értéke mai áron 16 000 milliárd dollár
Fotó: MTI/EPA/Tony McDonough

Tavaly 3530 tonnát bányásztak, egy százalékkal kevesebbet, mint 2018-ban, ezzel nem kizárt, hogy a kitermelés elérte csúcsát (az előző évtizedben még folyamatosan, de lassuló ütemben emelkedett, 2008-ban még csak 2500 tonna volt).

A mostani ütemben a jelenleg ismert készletek 14-15 év alatt ki is fogynának, de szakértők valószínűsítik, hogy a kitermelés fokozatosan csökkenni fog, amikor az egyre nehezebben elérhető részekre kerül sor, így a folyamat lassabb lesz: pár évtized alatt zajlik le.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően, nem fog-e az emberiség újabb, akár a földkéreg mélyében lévő, akár az óceánok alja alatt fekvő aranykészleteket találni és azt elfogadható költségek mellett felszínre hozni. Az utóbbi években kevés új forrást találtak, ami csökkenti annak az esélyét, hogy komoly mennyiségek kerülnének elő belátható időn belül: a kitermelés legnagyobb része most is évtizedek óta működő bányákból származik. Érdekesség, hogy az eddig kibányászott összes arany harminc százaléka egy helyről, a dél-afrikai Witwatersrand-medencéből származik. A jelenlegi legnagyobb kitermelő Kína, utána Kanada, Oroszország és Peru következik.

Kérdés, hogy mi történik akkor, amikor a készletek kimerülnek. Ekkor lesz összesen nagyjából 250 ezer tonna arany, és előáll az a helyzet, amire a bitcoin létrehozói számítottak: adott egy eszköz, amiből nem lehet többet előállítani, kitermelni, kibocsátani.

Csakhogy míg a bitcoin mellett számtalan másik kriptodevizát létrehozták már, vagyis ezek összmennyiségének nincs felső határa, ráadásul belső, fundamentális értékük sincs, addig az arany nagyon is konkrét értékes tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul nincs hasonló anyag, ami nagy mennyiségben helyettesíthetné. Ez mindenképpen ad egy stabil, gyakorlatilag örökös értéket az aranynak, ugyanakkor ára széles tartományban mozoghat attól függően, hogy éppen mennyire keresett befektetési forma úgy a jegybankok, mint akár a magánszemélyek részéről.

Érdekességképpen: a jelenlegi árral számolva a teljes ismert aranykészlet értéke mai áron 16 000 milliárd dollár, míg a világ összes tőzsdei cégének értéke (a részvénypiacok összkapitalizációja) nagyjából 80 000 milliárd körül van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.