Szigorítás helyett lazítani fognak?

Úgy tűnik, a nagy nemzetközi jegybankok már most a gazdasági növekedés lassulására készülnek: Amerikában elvetették a további kamatemeléseket, Európában már az újabb kamatvágásokkal számolnak a piaci szereplők. A hazai jegybanki döntéshozatal most is szembemegy az általános nemzetközi irányzattal, ezt azonban a beérkező adatok módosíthatják a következő időszakban.

Rácz Gergő
2019. 04. 15. 13:36
A screen shows the Fed rate announcement on the floor at the  NYSE in New York
Változatlan feltételek. A Federal Reserve döntéshozói elvetették a további kamatemeléseket Fotó: REUTERS/Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétes irányba fordulhat Európában a normalizációként várt emelkedő kamatpálya, és látszólag nemzetközi szinten is a növekedés lassulására készülnek a vezető jegybankok. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap kiadott elemzése szerint még kitart a globális gazdaság bővülése, de lassul az ütem. Ezt a jelenséget a borúlátóbb előrejelzések a következő gazdasági „válságként” kezelik, ami az IMF-előrejelzés szerint 0,2 százalékponttal mérsékeltebb, 3,3 százalékos növekedést jelentene, ami 2016 óta a legkisebb mérték. Tavaly a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőtt.

Miután az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elvetette a korábban várt kamatemeléseket, a héten az Európai Központi Bank (EKB) is lazításról beszélt, miután változatlanul hagyta a feltételeket. E szerint nemcsak hogy távolabbra tolódik a korábban még őszre várt kamatemelés beindítása, hanem mostanra már azzal számolnak az elemzők, hogy az EKB az újabb lazítást mérlegeli.

Az EKB változatlanul nagyon sajátságos helyzetben van, hiszen jelentős eltérések vannak az eurózóna egyes tagországainak gazdaságai között, és a legnagyobbaknál is elbizonytalanodás tapasztalható. Németország láthatóan nehezen tud kivergődni az autóiparát letaglózó károsanyag-kibocsátási újraszabályozásból, illetve az USA által indított kereskedelmi háború következményeiből. Közben Olaszország, az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága gyakorlatilag lenullázta idei növekedési várakozásait, miközben bankrendszere is bizonytalan alapokon áll.

Változatlan feltételek. A Federal Reserve döntéshozói elvetették a további kamatemeléseket
Fotó: REUTERS/Brendan McDermid

Esther Reichelt, a Commerzbank szakértője szerint emellett az EKB-nak azt is mérlegelnie kell, hogy a változatlanul negatív tartományban lévő kamatok bankrendszerre káros hatását miként kezelje. Általános félelem, hogy a kamatemelés elmaradása miatt a bankok még inkább visszavesznek hitelezési aktivitásukból, hogy megóvhassák jövedelmezőségüket, ez pedig újabb visszaesést hozna az összesített gazdasági növekedésben.

A bizonytalanságot jól mutatja, hogy az egyre vészjóslóbb előrejelzések mögött nem feltétlenül állnak sziklaszilárd okok. A globálisan meghatározó amerikai gazdaság pillanatnyi megingásoktól eltekintve továbbra is bivalyerős. Mint azt Martin Enlund és Andreas Steno Larsen, a Nordea elemzői írják, az Ázsiából, elsősorban a kínai kormányzattól várható intézkedések az eurózónában is várhatóan pozitív hatást gyakorolnak majd. Még a vitathatatlanul nehéz helyzetben lévő olasz gazdaságban is éledezni látszik az ipar, a legújabb alku a britek uniós kiválásának elhalasztásáról pedig időleges nyugalmat jelent a piacoknak.

Itthon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban a fordulat mellett döntött: évek után először szigorított a feltételeken. A hivatalos iránymutatás szerint egyszeri lépésről van szó, ami a monetáris tanács szerint jelenleg elég is az elődleges szempont, a 3 százalékos középtávú inflációs cél fenntartható biztosításához. Egyben az MNB is átvette az adatfüggő modellt, vagyis a negyedéves inflációs jelentés megállapításainak függvényében hoz esetleges újabb döntéseket. Az MNB emellett változatlanul támogatná a bőségesebb hitelezésből következő gazdasági növekedést. Azonban számolni a kell a változatlanul élénk belső fogyasztás árfelhajtó hatásával, így az adatok függvényében lehet, hogy ismét szigorítania kell, miközben a nagy nemzetközi jegybankok épp a lazítással foglalkoznak. Pillanatnyilag a nemzetközi helyzet alapjaiban kényelmes az MNB-nek: amíg a világ nagy jegybankjai kivárnak, addig a hazai jegybank sincs lépéskényszerben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.