Szijjártó: Nő a kkv-k külpiacra jutási támogatásának keretösszege

Nyolcvannégy vállalkozásnak adnak maximum ötvenmillió forint támogatást, melyek így „betörhetnek” az exportpiacokra.

Forrás: koronavirus.gov.hu2020. 11. 06. 11:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb egymilliárd forinttal megemelik a kis- és közepes vállalkozások (kkv) külpiacra jutási támogatásának keretösszegét, amely így hárommilliárd forintra nő – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebookon.

Szijjártó Péter bejegyzésében azt írta, így nyolcvannégy vállalkozásnak adnak maximum ötvenmillió forint támogatást, aminek köszönhetően „betörhetnek” az exportpiacokra, illetve tovább növelhetik az ottani részesedésüket. Hozzátette, az új világgazdasági korszak nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is jelent, hiszen a koronavírus-járvány következtében sok külföldi vállalat fogja vissza kapacitásait, zárja be gyárait, így több piaci rés, „piaci üresedés” jön létre.

„Azért adunk támogatást a versenyképes termékeket előállító magyar cégeknek, hogy ezeket az új exportlehetőségeket ki tudják használni. Kanyarban előzni!” – írta bejegyzésében a miniszter.

Karanténnapló – 4. nap

A tünetek továbbra is alapvetően enyhék, az izomfájdalmat kivéve. Az nem kellemes egyáltalán...

Posted by Szijjártó Péter on Friday, 6 November 2020

A nehéz gazdasági helyzetben is segítik a közbeszerzések résztvevőit

A közbeszerzések résztvevőinek segítésére, a hirdetmények előzetes vizsgálatára és a szerződések ellenőrzésére helyezi a hangsúlyt a hatóság a jövőben – tájékoztatta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke a szervezet 25 éves évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi konferencia résztvevőit a hatóság október 27-én kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A Közbeszerzési Hatóság küldetése, hogy szakértői támogatással és oktatással segítse a közbeszerzési eljárások szereplőit, tovább erősítse a kis- és közepes vállalkozókat (kkv), valamint a fenntarthatósági szempontok alkalmazását – idézi a közlemény Kovács Lászlót.

Az elnök fontosnak tartja a hirdetmény-ellenőrzést, amellyel számos jogsértést előzhetnek meg. Akár csak a szerződések ellenőrzésével. A jövőben e két tevékenység az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a hivatal munkájában – mondta.

A konferencián Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a közlemény szerint kiemelte, hogy tavaly a közbeszerzési eljárások 87 százalékában nyertek kis- és középvállalkozások, értékben minden 100 forintnyi megbízásból 59 forint került kkv-hoz. Ezek a vállalkozások jelentik a magyar gazdaság motorját, és biztosítják a munkahelyek kétharmadát, ezért a cél, hogy tovább erősödjenek a közbeszerzési piacon – hangsúlyozta a politikus.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke biztató jelnek nevezte, hogy az uniós és a magyar közbeszerzési rendszerben is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld szempontok. Példaként említette, hogy Magyarországon 2019-ben több mint 900 zöld közbeszerzési eljárás valósult meg, 1200 milliárd forint összértékben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.