Szijjártó Péter: A magyar érdekeknek megfelelően fejlődik a gazdasági kapcsolat Oroszországgal

Szijjártó Péter elmondta, hogy Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a háttérben a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával.

Forrás: MTI2019. 10. 29. 15:34
SZIJJÁRTÓ Péter
Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Oroszország között átláthatóan, a magyar gazdaság és a belföldi vállalatok érdekeinek megfelelően fejlődnek a gazdasági kapcsolatok – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter elmondta, hogy

Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a háttérben a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával. Oroszország 10 legnagyobb kereskedelmi partnerének többsége EU- vagy NATO-tag, 2017-hez képest például a holland-orosz kereskedelmi forgalom 23 százalékkal, a francia-orosz 40 százalékkal, a német-orosz 56 százalékkal bővült. A kis országok eközben a Moszkvát sújtó büntetőintézkedések veszteseivé váltak

- mutatott rá.

A tárcavezető elmondása szerint Magyarország 8 milliárd dollár kiviteli lehetőségtől esett el, ám mostanra sikerült elérni, hogy az Oroszországgal kiépített együttműködés hozzájáruljon a növekedési pálya fenntartásához. Szijjártó Péter bejelentette: Magyarország érdekelt abban, hogy újra bekapcsolódhasson a világűr békés használatába, ezért űrkutatási projekteket érintő államközi együttműködést készít elő Oroszországgal. Elmondása szerint a már megkezdett két projekthez jelentős magyar műszaki tartalom kapcsolódik. A résztvevő magyar cégeket és egyetemeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium 570 millió forinttal támogatja.

A miniszter elismerően szólt a vállalati befektetésekről és együttműködésekről. Ezek közül kiemelte a belföldi vasúti járműgyártás történetében rekordértékű, több mint 1 milliárd dolláros megbízást, amelyet egy magyar-orosz konzorcium nyert 1300 vasúti kocsi gyártására.

Megemlítette a Richter gyógyszergyártót is, amely új üzemet épít évi 80 millió doboz gyógyszer előállítására, így évi 2 milliárd tablettát állíthat elő Oroszországban. Az orvosi műszereket gyártó Sanatmetal működési és kereskedelmi engedély birtokában 4 millió eurós beruházással hozott létre üzemet, a szintén magyar Agrofin pedig 13 millió euróból takarmánygyártó üzemet épített, és az orosz piac egyik legnagyobb takarmányforgalmazója lett – sorolta tovább példákat a miniszter.

Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyar-orosz vegyesvállalati keretek között Moszkva mellett 2020 elejére évi 4800 tonnás kapacitású húsüzem készül el, és szintén vegyesvállalati beruházással, 34 millió euróból épül föl egy tejüzem jövőre az orosz főváros közelében – tette hozzá.

A tárcavezető ismertette, hogy Magyarország a 4. legnagyobb vetőmagbeszállító az orosz piacon, ahol 60 termelő 73 millió euróért értékesíthetett. Szólt arról is, hogy sikerrel zárultak a hajóipari tárgyalások, a Mahart szárnyashajóit orosz cégek újítják föl.

Az orosz egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón Moszkva kiemelt közép-európai partnerének nevezte Magyarországot. Veronyika Szkvorcova elmondta, hogy az orosz-magyar külkereskedelem az utóbbi csaknem 2 év 30 százalékos bővülést követően elérte a 7 milliárd dollárt, és jelentősen bővülést értek el a beruházások is.

Központi kérdésnek nevezte az energetikát, azon belül is az atomenergiát és a paksi beruházást. Az orosz miniszter jelezte, hogy a kormányközi egyeztetések kiterjednek a szociális kérdésekre is, így a felek szerződést kötnek egyebek között a másik országban dolgozó állampolgáraik ellátásáról. Veronyika Szkvorcova szerint a magyar-orosz együttműködésnek még számos kihívásra kell megoldást találnia, ezért továbbra is kiterjedt és fejlődő kapcsolatra számít a két ország között.

Magyarország újra részt akar venni a világűr békés célú használatában

Magyarország érdekelt abban, hogy újra bekapcsolódhasson a világűr békés használatába, ezért űrkutatási projekteket érintő államközi együttműködést készít elő Oroszországgal – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter közölte, hogy a már megkezdett két projekthez jelentős magyar műszaki tartalom kapcsolódik. A résztvevő magyar cégeket és egyetemeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium 570 millió forinttal támogatja – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.