Szijjártó Péter: Elfogadtuk a paksi bővítés műszaki tervét

„Ez egy fontos mérföldkő a felkészülés során. Most már meghaladta a háromszázat a megkapott engedélyek száma, amelyek között olyan fontos engedély is van, mint a környezetvédelmi engedély” – jelentette ki.

Forrás: MTI2019. 10. 02. 11:24
KONKOLY Norbert; SZTÁRAY Péter András; SZIJJÁRTÓ Péter; BARANYI András; SÁGVÁRI Pál; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Russian Energy Week-en Moszkvában
Szijjártó Péter Moszkvában Fotó: Burger Zsolt Forrás: MTI/KKM/Burger Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hír, hogy a paksi atomerőmű-bővítés műszaki tervét el tudtuk fogadni – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával kedden Moszkvában folytatott tárgyalása után.

„Ez egy fontos mérföldkő a felkészülés során. Most már meghaladta a háromszázat a megkapott engedélyek száma, amelyek között olyan fontos engedély is van, mint a környezetvédelmi engedély” – jelentette ki.

A felvonulási épületek közül az első háromhoz is megvan az építési engedély. Közülük az elsőt, a fővállalkozó irodaházát el is kezdték építeni – tette hozzá.

Mint mondta, a menetrend szerint, jól halad a 300 ezer oldalas létesítési engedély kidolgozása, amelyet jövő nyáron kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz.

Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Minden gáztároló tele van Magyarországon

Minden gáztároló tele van Magyarországon, ami nemcsak a hazai ellátást biztosítja a következő télen, hanem a magyar állam bértárolás révén keresni is tud rajta – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden Moszkvában.

Történelmi jelentőségű helyzet állt elő Magyarország energiaellátásában, soha nem volt még olyan, hogy Magyarország összes gáztárolója tele legyen. Most itt tartunk, 6,3 milliárd köbméternyi gáz betározása történt meg – mondta a miniszter, miután megbeszélést folytatott Jelena Burmisztrovával, a Gazprom vezérigazgató-helyettesével, aki az exportot is felügyeli a vállalatnál.

Soha ilyen biztos és soha ilyen biztonságos nem volt Magyarország gázellátása. Ráadásul most az MVM és a magyar állam pénzt is tud ezzel keresni, mivel a Gazprom 950 millió köbméternyi gázt tárol Magyarországon a további déli és nyugati irányú szállításokhoz – tette hozzá Szijjártó Péter.

„Megállapodás született arról, hogy meg tudjuk kezdeni az érdemi tárgyalásokat a 2020-2021-es gázellátásról is. Ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy körülbelül másfél évre tudunk tervezni” – hangoztatta Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, hogy a bolgár hatóságok aláírták azt a kivitelezési engedélyt, amelynek révén megvalósulhat az orosz gáz Magyarországra szállítása Bulgárián és Szerbián keresztül.

„Amennyiben a bolgároktól a következő hetekben megkapjuk a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október 31-én kiírjuk azt a kapacitáslekötési eljárást, amely a szerb-magyar határátmenetre fog vonatkozni 2021-től. Ez éves szinten 10 milliárd köbméter gáz beszállítását teszi majd lehetővé Szerbia irányából Magyarország felé” – tette hozzá.

„Jó hír, hogy a paksi atomerőmű-bővítés műszaki tervét el tudtuk fogadni. Ez egy fontos mérföldkő a felkészülés során. Most már meghaladta a háromszázat a megkapott engedélyek száma, amelyek között olyan fontos engedély is van, mint a környezetvédelmi engedély” – mondta a miniszter az Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásáról.

A felvonulási épületek közül az első háromhoz megvan az építési engedély. Közülük az elsőt, a fővállalkozó irodaházát el is kezdték építeni – tette hozzá.

A menetrend szerint, jól halad a 300 ezer oldalas létesítési engedély kidolgozása, amelyet jövő nyáron kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz – közölte a politikus.

„A nukleáris energia fontos Magyarország versenyképessége környezetvédelmi vállalásainak szempontjából” – mondta Szijjártó Péter.

A politikus a Russian Energy Week elnevezésű fórum apropóján utazott az orosz fővárosba, ahol kedden részt vett egy atomenergetikai kerekasztal-beszélgetésen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.