Szijjártó Péter: Magyarország érdeke a gazdasági együttműködés erősítése Thaifölddel

Térségében Thaiföld gazdasága a legnagyobb, ezért Magyarországnak érdeke az együttműködés erősítése az ázsiai országgal – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Forrás: MTI2019. 02. 15. 17:00
null
A thai miniszterelnök-helyettessel tárgyalt Szijjártó Péter Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar diplomácia vezetője Csatcsai Szarikulja thaiföldi miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: térségében Thaiföld az elsőszámú kereskedelmi partnere Magyarországnak, óriási piac, ahol a magyar vállalatok eddig is sikerrel szerepeltek, és szeretnék még szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

Kifejtette: a magyar-thaiföldi kereskedelmi forgalom tavaly 18 százalékkal bővült, és elérte a 700 millió dollárt, az exportunk pedig 41 százalékkal nőtt. Közölte: a gazdasági kapcsolatok erősítését az Eximbank 630 millió dolláros hitelkerettel segíti, továbbá a gazdasági vegyes bizottság ülését is összehívták.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az EU feloldotta a thaiföldi légitársaságokkal kapcsolatos korlátozásokat, így tárgyalni kezdtek egy közvetlen légi járat indításáról, emellett pedig a légi forgalom irányításában megvalósítandó magyar vállalati részvételről is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

Arra is kitért, hogy a megbeszélés egyik fő témája a vízügy volt, ugyanis Thaiföld tízéves stratégiát fogadott el egyebek mellet a lakosság ivóvízellátásának modernizálásra, az árvízvédelemre és a szennyvíztisztító telepek építésére. A magyar cégek megfelelő technológiákat tudnak ehhez felajánlani, így komoly piaci lehetőségek nyílhatnak meg számukra – mutatott rá.

A külügyminiszter elmondta: Magyarország a szabadkereskedelem híve, és az országnak, a magyar cégeknek annál jobb, minél kevesebb akadály van a nemzetközi kereskedelmi forgalomban. Ezért Magyarország támogatja a Thaiföld és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi újraindítását – közölte Szijjártó Péter.

Csatcsai Szarikulja kiemelte: budapesti látogatásának fő célja az volt, hogy minél többet tudjon meg a magyar vízgazdálkodásról, mert ezen a területen kölcsönösen előnyös együttműködést építhetnek ki a két ország között. Úgy vélte, Thaiföld egyfajta kaput jelenthet Magyarországnak Kelet-Ázsiára, ahogy Thaiföld is támaszkodna Magyarországra mint kapura Európa felé.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Magyarországnak, amiért eddig 29 thaiföldi hallgatónak adott ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz, mert – mondta -, az itt szerzett tudásuk a kétoldalú kapcsolatokat gazdagítja.

Szijjártó Péter kérdésre arról is beszélt, hogy bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt.

Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren, hogy „riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több ”igazi„ magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek” – írta.

A külügyminiszter közölte: megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt. A tárcához bekéretett nagykövetnek elmondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.

A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja – mondta a miniszter. Megerősítette, hogy a svéd és a magyar kormány hozzáállása ellentétes Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra – közölte Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.