Szilveszterkor érkezett a bevételpótlás a szálláshelyekre

Szilveszterre időzítették, hogy megérkezzen a szálláshelyek számlájára az a korábban bejelentett kormányzati támogatás, amely a novemberi lezárások miatt elmaradt, milliárdos kiesést jelentő foglalások után járt az érintett szolgáltatóknak.

2021. 01. 02. 17:14
null
Vendéglátás és Turizmus. 20200924 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év utolsó napjára is jutott kézzelfogható segítség a télre is vendég nélkül maradt szálláshely-szolgáltatóknak, amikor számláikra megérkeztek azok az összegek, amelyekkel a dolgozók megtartását támogatja a kormány.

December 31-én

újabb milliárdokat kaptak a cégek a november 11. és december 10. közötti időszakra otthon maradt vendégek után.

Az előre számolt bevételkiesés nyolcvan százalékának megtérítésére a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén 2020. december 25-ig lehetett benyújtani a kérelmeket – hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az előző év szilveszterén, amely még csütörtökön folyósította az összegeket.

Az előző évben nem voltak tömegjelenetek a turistahelyeken, határokon belül maradtak az utazók Fotó: Magyar Nemzet

Emlékeztettek:

a gyors segítség célja és feltétele a munkahelyek megtartása a kényszerűen újra leállásra ítélt vállalkozásoknál. A támogatás révén a munkaadók jó eséllyel ki tudnak tartani és a dolgozókat sem kell elbocsátaniuk,

akik így megkaphatják a fizetésüket a kérdéses időszakra is.

Az ügynökség közölte: a meghiúsuló foglalások után több mint hárommilliárd forintra érkezett igény a szállodáktól, panzióktól, üdülőház-telepektől, közösségi szálláshelyektől, valamint a kempingektől. Részükre a támogatói okiratokat már az utalások előtt kiállították – fűzték hozzá.

A magyar kormány

turizmust érintő támogatása eddig összességében nyolcszázmilliárd forintot ért el, az összeg meghaladja a kétmilliárd eurót,

ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Komoly szándékokkal készülnek az újraindulásra Fotó: Bach Máté

A gazdaság újraindításában a magyar turisztikai szektornak fontos szerepe lesz, ezért is stratégiai jelentőségű, nemzeti érdek az ágazat támogatása, a munkahelyek védelme – erről Guller Zoltán beszélt az ünnepek előtt lapunknak.

Az MTÜ vezérigazgatója az évértékelő interjúban közölte: a kormány intézkedéseinek köszönhetően a vidéki turizmus minden korábbinál jobb forgalmat ért el a koronavírus évében.

Azt is jelezte, hogy az újranyitást követően teljes „restart”-ra, nagyon gyors és erős piaci versenyre készülünk az európai országokkal.

– Alapvetően a minőségi turizmus irányába fordulunk a korábbi tömegturizmus kiszolgálásával szemben

– közölte a szakember –, és a cél az, hogy már egy év alatt elérjük a 2019-es iparági szintet.

A szüreti események az egyik legnépszerűbb vonzerőnek bizonyulnak a belföldi turizmusban Fotó: Új Dunántúli Napló/Laufer László

A határok megnyitása után a teljes turizmus felsorakozik majd az európai rajtvonalhoz – emelte ki Guller Zoltán, hozzáfűzve, hogy a gyors felfutás érdekében az elkövetkező időkben tovább fejlődik az infrastruktúra, zajlanak az attrakció- és szálláshely-fejlesztések, így például a szabadvízi strandjainkon a következő nyáron már európai színvonalú szolgáltatások várják a vendégeket.

A kormány

tavasszal gyorsan lépett a vírusválsággal látványosan érintett szektor talpon maradásáért,

a pandémia második hullámában pedig további kapaszkodókat adtak a piacnak,

például nemcsak adókedvezményt, hanem a szabályok egyszerűsítését is.

Több ezren veszítették el vendéglátós állásukat a Covid évében Fotó: Bach Máté

Emellett kidolgozták a vendéglátóhelyek új, korszerű osztályozását, még inkább fogyasztóbarát lett az utazási irodák árazása, de azt is elrendelték, hogy már az irodákban is lehet a Szép-kártyákkal befizetni a belföldi utazásokra. Az is sokaknak jelentett mentőövet, hogy a járulék- és bértámogatások kedvezményeit a buszos magánvállalkozásokra is kiterjesztették.

Ahogyan döntöttek arról is, hogy január elsejétől a veszélyhelyzet végéig

továbbra sem kell a szolgáltatóknak a már felfüggesztett turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.