Szinte minden első házas kihasználja a kedvezményt

Az első házasok kedvezményével Magyarország Európában egyedülálló módon már a kezdetektől segíti a családalapítást.

Forrás: MTI2021. 02. 14. 12:40
null
20200922 Rum Az ezredforduló óta még egy évben sem született annyi gyerek Rumban, mint az idén várható. Év eleje óta eddig 11 gyermeknek örülhettek a családok és még heten fognak megérkezni az év végéig Így ezer főre 16 születés jut. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: Takács-Fülöp Mónika és Hunor Fotó: Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint négyszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos állami támogatást tavaly, mint 2015-ben, az Európai Unióban egyedülálló adókedvezmény bevezetésének évében – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy a családalapítást támogató intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Legalább minden második, nemrég összeházasodott párnak van gyermeke – erre utalnak az adatok, hiszen sokan a gyermekek után járó családi kedvezményt is igénybe veszik az első házasság után járó mellett. – Ez az arány még jobb is lehet, hiszen a két kedvezményt egyszerre érvényesítő, 45 ezer első házas, kisgyermekes szülő mellett sokan vannak, akik felosztják egymás között a két kedvezményt: egyikük az első házast, másikuk a családi kedvezményt veszi igénybe; és ők nem is szerepelnek a statisztikában – jegyezte meg a pénzügyminiszter helyettese.

A friss házasok a családi kedvezményt is igénybe vehetik
Fotó: Vas Népe/Szendi Péter

Az szja-bevallások adatai alapján 2019-ben több mint 93 ezer első házas igényelte az adóban kifejezve havi ötezer forintos kedvezményt, ezzel ez érintettek összességében 3,4 milliárd forinthoz jutottak. Ehhez képest az első évben, vagyis 2015-ben 22 ezren éltek a lehetőséggel, ami akkor összességében félmilliárd forintnyi kedvezményt jelentett.

Tállai András szerint az adórendszer számos eleme védi a családok anyagi helyzetét, óvja vagyonuk biztonságát.

– Aki ma dolgozik, annak unió szerte az egyik legalacsonyabb, csupán 15 százaléknyi személyi jövedelemadóval kell számolnia, az első házasságukat megkötők összesen százhúszezer forint adókedvezményre szereznek jogot két év alatt – összegzett az államtitkár.

 

A szülők havonta

  • egy gyermek után tízezer,
  • kettő után összesen negyvenezer,
  • három vagy több gyermeknél gyermekenként 33 ezer forint havi kedvezményt érvényesíthetnek.
  • A négy- vagy többgyermekes anyáknak ezeken felül még szja-mentességet is garantál a jogszabály.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.