Szja helyett áfát vágna Bajnai volt minisztere

Magyar Nemzet
2020. 03. 09. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság abban a szerencsés helyzetben van, hogy lehetőség nyílik az adócsökkentésre, elsősorban a gazdasági növekedésnek és a gazdaságfehéredésnek köszönhetően. Arról természetesen vita folyik, hogy melyik adónemet érdemes csökkenteni. A kormány megközelítése az, hogy a fogyasztási típusú adók szerepe nagyobb legyen a jövedelemadókhoz viszonyítva, vagyis utóbbiak csökkenjenek. Ennek része a hatéves bérmegállapodási program is, amelynek lényege, hogy hat év alatt a korábbi 27 százalékról 11,5 százalékra mérséklődik a munkaadók által a munkavállalók után fizetendő szociális hozzájárulási adó (jelenleg 17,5 százaléknál tartunk).

Az ezenfelüli adócsökkentési tervekben már főként a személyi jövedelemadó további csökkentése kerül előtérbe, Oszkó Péter szerint azonban inkább az áfát kellene csökkenteni. A Növekedés.hu portálon megjelent interjúban ezt azzal indokolja a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere, hogy az áfa jobban sújtja azokat, akik elköltik a teljes jövedelmüket, nem tudnak megtakarítani. Véleményünk szerint azonban fontosabb szempont a munkát terhelő adók csökkentése, mivel ezáltal mérsékelhető az adóelkerülés, vagyis az, hogy sok munkáltató a minimálbéren felüli bért adózatlanul zsebbe fizeti, ami nemcsak az államháztartás bevételét kurtítja meg, de rendkívül igazságtalan is az adót szabályosan fizetőkkel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.