Szlovén bankot vásárolhat az OTP

Rácz Gergő
2019. 03. 19. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovén lapértesülések szerint az OTP Bank a legesélyesebb, hogy megvegye a szlovén állam tulajdonában lévő Abankát. A Reuters által szemlézett Dnevnik lap információjából kiderül: az OTP 300 millió eurót ajánlott szlovén versenytársáért. A Budapest-központú bank állítólag a Société Générale szlovén érdekeltsége, az SKB után is érdeklődik – a régió több országában is az OTP vette meg a SocGen leánybankjait, több ügylet véglegesítése pedig jelenleg is folyamatban van.

Szlovéniában jelenleg még nincs jelen az OTP, az Abanka pedig épp kapóra jön, mivel a szlovén államnak idén el kell adnia a pénzintézetet, hogy eleget tegyen az Európai Bizottságnak tett korábbi vállalásainak, amelyek lehetővé tették a bank kimentését 2013-ban. A pénzintézet 2015 óta nyereségesen működik, saját tőkéje 580 millió euró, és 2007-ben hétszázalékos megtérülést hozott a tulajdonosnak, miközben a tőkemegfelelése 24,6 százalék.

– Ez egyelőre egy nagyon spekulatív elképzelés. Mindenesetre arra jó, hogy az amúgy is még mindig attraktív részvényárfolyamot felfelé húzza – áll az Erste Befektetési Zrt. gyorsértékelésében. Az OTP-részvények árfolyama jelentősen megugrott a napi kereskedésben, amint a befektetők értesültek az újabb lehetséges felvásárlás híréről.

Mint arról Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a vállalat legutóbbi eredménybeszámolóján elmondta, a pénzintézet most is a tavalyihoz hasonló szintű részvényenkénti osztalékot javasol az éves közgyűlésére. Mindezt úgy, hogy a cég jóval több mint 300 milliárd forint eredménnyel zárta az előző pénzügyi évét.

Bencsik szerint ilyen eredmények mellett azért javasolják az arányaiban kisebb osztalékfizetést, mert az OTP továbbra is erőteljes bővülést tervez, aminek része a további bankvásárlás, ehhez pedig szüksége van a szabadon felhasználható likvid tőkére. Látva a bank profitszámait, akár mindkét említett szlovák bank megvétele bőven belefér az OTP mozgásterébe. Sőt, jó eséllyel még idén újabb felvásárlásokat jelenthet be a bank, aminek a vezetésében szerkezeti átalakításokra is van kilátás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.