Szorgalmazza a gyorsvasút építését az RMDSZ

Az erdélyi szakasz része lenne annak a 450 kilométeres Budapest–Kolozsvár gyorsvasútnak, amely létrehozásának tervtanulmányait tavaly januárban hagyta jóvá a magyar kormány.

null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napirenden tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bukarestben a Budapestet és Kolozsvárt összekötő gyorsvasút tervét. Benedek Zakariás, az RMDSZ szállításügyekért felelős szakpolitikusa lapunkat arról tájékoztatta, hogy Romániában még ebben az évben jóváhagyják a Kolozsvár–Biharpüspöki vonal felújításáról szóló, már elkészült előtanulmányt. Ezt követően írják ki a projekt tervezésére, illetve kivitelezésére vonatkozó pályázatot.

Az erdélyi szakasz része lenne annak a 450 kilométeres Budapest–Kolozsvár gyorsvasútnak, amely létrehozásának tervtanulmányait tavaly januárban hagyta jóvá a magyar kormány. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2018 februárjában tárgyalt először Bukarestben a gyorsvasút megépítéséről. Razvan Cuc, a bukaresti kabinet szállításügyi minisztere idén áprilisban azt mondta, a korszerűsítést követően a Kolozsvár–Biharpüspöki vonalon közlekedő személyvonatok elérhetik az óránkénti 160 kilométeres sebességet.

A tárcavezető szerint ezt a vasútvonalat rá kellene csatlakoztatni a négyes páneurópai vasúti folyosóra, amelynek a felújítása folyamatban van, és akkor Kolozsvár és Bukarest között is felgyorsulna a vasúti szállítás.

Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő a Magyar Nemzetnek elmondta: az első pillanattól támogatták a Kolozsvár–Budapest gyorsvasút létrehozásának a tervét, többször szorgalmazta azt, hogy a román kormány indítsa el a beruházást. – Most 43-45 km/h átlagsebességgel közlekednek a vonatok Kolozsvár és Budapest között, a menetidő 7,5-8 óra.

A gyorsvasút ezt jelentősen lerövidítené. A beruházás előkészítése és finanszírozása a román kormány feladata – fogalmazott Hegedüs, hozzátéve: 2018-ban elfogadtak egy kormányhatározatot a vasúti rendszer modernizálásáról, bővítéséről. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az RMDSZ továbbra is fontosnak tartja a gyorsvasút megépítését, s az új román kormánytól is azt kérik majd, kezelje prioritásként az ügyet.

Rák János Zoltán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretében működő magyar–román tagozat titkára korábban a Krónika című erdélyi napilapnak arról beszélt, hogy a magyar kormány azt szeretné, ha a Kelet-Magyarországon épült, illetve épülő autópályák, gyorsforgalmi utak és a vasúti hálózat a határ két oldalán szervesen összekapcsolódna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.