Szoros pénzpolitikai együttműködésre van szükség

Matolcsy György szerint a versenynek nincs vége, sőt a java még hátravan.

Horváth Éva
2021. 01. 25. 18:42
Puskás Ferenc stadion
Központosított beruházási modellt vezetne be a jegybank elnöke Fotó: MTI/Mónus Márton Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiskális és monetáris politika kapcsolatának még szorosabbra fűzését javasolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tegnap, az eső alkalommal online megrendezett, idei Lámfalussy Lectures Konferencián. Virág Barnabás szerint a vírusválság okozta kihívásokkal szemben hatékony megoldást jelentenek a költségvetés nyújtotta adócsökkentések és munkahelyvédelmi támogatások, karöltve a jegybank likviditásnövelő tevékenységével.

A sikeres gazdaságpolitikához pedig további hatékony együttműködésre van szükség.

A monetáris politika jövőjét és a pandémia államadósságokra gyakorolt hatását központi témaként megjelölő konferencián az alelnök utalt rá, hogy a központi bankok mérlege a jövőben dinamikusan bővül majd, nálunk már eddig is rekordszintet ért el a likviditás biztosítása érdekében. Fontos jellemzőként említette azt is, hogy a központi bankok jelenléte tartós lett az állampapírpiacokon: több állampapírt vehetnek, biztosítva a zökkenőmentes működést.

A konferencián adták át az idei Lámfalussy- és Popovics-díjakat. Előbbit Boris Vujčić horvát jegybankelnök, utóbbit Fábián Gergely, az MNB pénzügyi rendszer elemzéséért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója, a Budapest Institute of Banking vezérigazgatója vehette át.

Matolcsy György: Növelni kell a beruházásokat

A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, mert a két hullám ellenére nem tört át a vírus. A társadalom, az egészségügy és a kormány jól állta a sarat. Ugyanakkor a gazdasági hadviselés vegyes eredményeket hozott. Kitűnően vizsgázott a munkahelyek védelmében, jól teljesített a fogyasztási szint fenntartásában és megbízhatóan működött a pénzügyi rendszer működtetésében. A beruházások, ezen belül az állami beruházások bővítése terén azonban inkább kudarc, mint siker a válságkezelés – fejtette ki a Növekedés.hu portálon megjelent írásában az MNB elnöke. – Elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben – fogalmazott Matolcsy György, megjegyezve, hogy a magyar gazdaság visszaesése az európai középmezőnyben lesz. Szerinte elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és lakásépítési teljesítményt.

Központosított beruházási modellt vezetne be a jegybank elnöke Fotó: MTI/Mónus Márton

– A versenynek azonban nincs vége, sőt a java még hátravan – hívta fel a figyelmet Matolcsy, akinek meggyőződése, hogy új, gyorsított, központosított állami beruházási modellre van szükség. Erre az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhatnának saját beruházásaikkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.