Sztrájkolnak a British Airways pilótái

Magyar Nemzet
2019. 08. 24. 13:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkot jelentettek be tegnap a ­British Airways (BA) brit légitársaság pilótái szeptember 9–10-re és 27-re – közölte a távirati iroda. A társaság pilótái július 22-én szavazták meg a tiltakozó akciót, amelyet a BA tulajdonosa, az IAG próbált bírósági úton megakadályozni. A British Airline Pilots’ Association (Balpa) pilótaszövetség tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a BA-pilótáknak a munkáltatónál, de azóta sem sikerült megegyezésre jutni. A szakszervezet nem fogadta el a társaság három év alatt 11,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát, mondván: a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük.

Tavaly az IAG adózás előtti eredménye hárommilliárd font volt, csaknem 9,8 százalékkal több, mint az előző évben. A British Airways ebből 1,96 milliárd fonttal vette ki a részét, ami 8,7 százalékos növekedés a 2017-es adatokhoz képest. A Balpa közölte, hogy januárig további sztrájkot tarthatnak a BA pilótái.

Augusztus végére és szeptember elejére a Ryanair diszkont-légitársaság brit pilótái is sztrájkot jelentettek be korábban. A Balpa tájékoztatása szerint a szakszervezet által képviselt pilóták 80 százalékos többséggel döntöttek a sztrájk mellett, miután nem tudták rendezni a nyugdíjakkal és a fizetésekkel kapcsolatos vitás kérdéseket az ír légitársasággal.

Júliusi negyedéves jelentésében a Ryanair az adózott eredményének jelentős, 21 százalékos csökkenéséről számolt be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.