Sztrájkot hirdetett holnapra az atomerőmű őrsége

2019. 03. 01. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha folytatódtak az egyeztetések a keddi tüntetés óta az MVM Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. és a létesítményt védő fegyveres őrség képviselői között, néhány tételben továbbra sem jutottak megegyezésre a felek, ezért szombatra figyelmeztető sztrájkot jelentettek be – közölte a Magyar Nemzettel a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezeti ­elnöke. ­Lőrincz László tájékoztatása szerint ma még egyeztetnek a munkáltató és a munkavállalók képviselői a figyelmeztető munkabeszüntetés mikéntjéről.

Ahogyan lapunk a napokban megírta, a kollektív szerződésben foglaltakon nem tudnak megegyezni a felek, ezért a szakszervezetek kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt tüntettek. A nézeteltérést az okozza, hogy a PA Zrt. kiszervezné a fegyveres őrséget a cég százszázalékos tulajdonában álló Atomix Kft.-hez, ahol a munkavállalók bére ugyan változatlan lenne, de a kollektív szerződés nem volna azonos a jelenlegivel.

A PA Zrt. korábban jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság a legutóbbi felülvizsgálata nyomán kötelező érvényű javaslatot tett arra, hogy a létesítmény fegyveres biztonsági állományának jelenlegi létszámát mintegy 140 főre emeljék. A fegyveres őrség 42 tagot számlál, a sztrájk a holnapra beosztott munkavállalókat érinti. A létesítmény őrzését a jogszabályok alapján a Készenléti Rendőrség biztosítja majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.