Szűkszavú brüsszeli elismerés a hazai munkahelyvédelemre

A Pénzügyminisztérium szerint most sem mentes a politikai felhangoktól az Európai Bizottság országjelentése.

Nagy Kristóf
2020. 05. 20. 16:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatékony eszköze a munkahelyek megvédésének a gazdaságvédelmi akcióterv keretében bevezetett csökkentett munkaidejű foglalkoztatás és állami bértámogatás – állapította meg ma kiadott országjelentésében az Európai Bizottság. A jelentés elsődleges célja a világjárvány okozta szociális, gazdasági és társadalmi hatások kezelésének előmozdítása. A brüsszeli testület alacsonyabb munkanélküliséget vár a koronavírus-járvány következtében Magyarországon, mint az Európai Unió tagállamainak többségében: idén 7 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak, amely 2021-re 6,1 százalékra mérséklődik. Ezzel szemben az uniós átlag idén 9 százalékos, 2021-ben pedig 8 százalékos lehet. Ennek oka, hogy az elmúlt években hazánk komoly eredményeket ért el a foglalkoztatottság növelésében a munkanélküliség visszaszorításában. Brüsszel ugyanakkor nehezményezi, hogy az álláskeresők csak három hónapig kapnak ellátást az államtól. A bizottság a közfoglalkoztatást sem tartja hatékony eszköznek, noha az elmúlt években közel 200 ezer közmunkásnak sikerült elhelyezkednie az elsődleges munkaerőpiacra.

A Pénzügyminisztérium frissen kiadott reakciójában leszögezte: Brüsszel elismeri ezen felül a szegénység visszaszorítása terén elért magyar fejlődést, illetve méltatja az oktatás digitalizációja érdekében tett és folyamatban lévő fejlesztéseket. A korábbi évekhez hasonlóan ugyanakkor megjelenik az „agresszív adótervezés” címén megalapozatlan bizottsági kifogás az adórendszert érintően. Nehezményezik, hogy a magyar szabályozás alapján nem terheli forrásadó a külföldi társaságok részére kifizetett kamat-, jogdíj- és osztalékjövedelmeket. Ez a kritika azért is méltánytalan A Pénzügyminisztérium szerint, mert az elmúlt években a külföldi beruházások túlnyomó többsége az EU-n belülről érkezett, és ezek esetében épp a közösség irányelvei követelik meg, hogy Magyarország ne vessen ki forrásadót. Az agresszív adótervezés elleni nemzetközi fellépésben hazánk nemcsak támogatta az adóelkerülés elleni európai irányelvek elfogadását, hanem minden nemzetközi fórumon rendszeresen és aktívan fellép az adóelkerülés ellen.

A tárca rámutatott: a járványügyi helyzetre való tekintettel a Bizottság idén – az úgynevezett általános mentesítő záradék aktiválásával összhangban – nem vizsgálja a tagállamoknál a költségvetési szabályrendszertől való eltérést, és nem ír elő számszerű elvárt költségvetési kiigazítást.

Hozzátették: a tervezet az idei évben sem mentes a politikai felhangoktól, azonban a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Szemeszter kizárólag gazdaságpolitikai fókuszú, konstruktív szakmai viták színtere legyen.

A jelentésben a bizottság a gazdasági stabilitásra vonatkozó javaslatokat és az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésével kapcsolatos irányokat fogalmazott meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.