Tájékoztató kampányt indítanak a magán-erdőgazdálkodásról

Tájékoztató kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal és az erdészeti szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy segítsék az érintettek felkészülését a magán-erdőgazdálkodást érintő változásokra – közölte a NAK csütörtökön az MTI-vel.

Magyar Nemzet
2020. 08. 13. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintettek felkészülését segíti az a tájékoztató kampány, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztériummal (AM) és az erdészeti szakmai szervezetekkel közösen indít. A NAK ismertette: jelentősen átalakul a magán-erdőgazdálkodás szervezetrendszere a következő években, a régóta időszerű reformok a terület gazdasági és szakmai fejlődését eredményezhetik.

Közölték: a magyarországi magánerdők közel kétharmada osztatlan közös tulajdonban van, amely rendkívül megnehezíti a stabil gazdálkodást. A magánerdők húsz százalékán nincs erdőgazdálkodó, további húsz százalékán pedig a formálisan nyilvántartott erdőgazdálkodó működőképessége időközben bizonytalanná vált, így azon nem folytatnak érdemi erdőgazdálkodást. Tovább ronthatja a helyzetet, hogy a magánerdők egynegyedén az erdőgazdálkodás elavult jogcímen, úgynevezett erdőgazdálkodási megbízási szerződések alapján folyik, azonban ezek a szerződések az erdőtörvény átmeneti rendelkezése értelmében csak legfeljebb 2021 végéig maradhatnak érvényben.

A magán-erdőgazdálkodás szerveződési lehetőségeinek új alapokra helyezését szolgáló jogalkotási folyamat az erdőtörvény 2017. évi módosításával kezdődött meg, majd 2020 első fél évében fontos új jogszabályok megjelenésével folytatódott.

A változások közül megjegyezték, hogy 2021. január 1-jétől az erdőknél is jelentősen leegyszerűsödik az osztatlan közös tulajdon felszámolása. A tulajdonosi igényekkel valamint az erdőgazdálkodás sajátosságaival összhangban álló új lehetőségekkel egészülnek ki továbbá a magánerdőkre alkalmazható földhasználati jogcímek.

A háttérszabályok közül pedig kiemelték, hogy az erdőgazdálkodás szakmaiságának növelése érdekében a magánerdőket a továbbiakban – erdőgazdálkodási haszonbérlet, erdőgazdálkodási integráció és erdőkezelés jogcímeken – csak erdészeti szakmai vállalkozások használatába lehet adni. A szabályozás az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvény megújításával várhatóan a közeljövőben tisztulhat le.

A kampány részeként készülnek kiadványokkal, valamint személyes és online csoportos tájékoztató fórumokat is tartanak a szakmai szervezetek az érintetteknek – írta a NAK.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.