Támogatáshoz juthatnak a baromfi- és a sertéstartók

A szakképzett munkaerő költségei­hez kapcsolódó támogatást kérhetnek a hónap végétől a baromfi- és a sertéságazat szereplői. Az Agrárminisztérium által biztosított kétmilliárd forintos keretből pályázatonként legfeljebb 200 ezer forint juttatható.

Magyar Nemzet
2019. 06. 19. 7:34
null
A madárinfluenza elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a baromfiállomány zárt tartása Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végétől új támogatás segíti a szakképzett munkaerő megtartását az agráriumban. A szakminisztérium által frissen kidolgozott támogatási konstrukció a baromfi- és a sertéságazat számára készült.

A hozzájárulás a mezőgazdasági alapanyag-termelést kiegészítő termékfeldolgozási, -forgalmazási és a vertikumra jellemző más, kiegészítő tevékenységeket (például takarmánygyártást) a szakképzett munkaerő megtartásán keresztül segíti. A támogatásra, amely általános, csekély összegű formában vehető igénybe, az Agrárminisztérium a saját költségvetéséből kétmilliárd forintot biztosít – közölte az Agrárminisztérium.

A hozzájárulással a gazda a munkaerőköltségeit enyhítheti
Fotó: Havran Zoltán

A munkaerőköltségekhez nyújtott, egyszeri támogatást igénybe veheti az a 2018. évben baromfi- vagy sertés-állatjóléti támogatási kérelmet benyújtó gazdálkodó és/vagy a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás, aki vagy amely a rendelet mellékletében megjelölt TEÁOR kód szerinti támogatott tevékenységet folytat. Ilyen például a húsfeldolgozás, a tartósítás vagy a hús, húsáru kiskereskedelme – magyarázta a minisztérium a távirati irodának.

A támogatás alapja az igénylő támogatott tevékenysége keretében foglalkoztatottak száma, amely után alkalmazottanként legfeljebb 200 ezer forint kapható. A támogatás alapjául szolgáló állományi létszámot a tevékenységből származó 2018. évi árbevétel és a 2018. évi teljes árbevétel hányadosa, valamint az igénylő által az abban az évben foglalkoztatott átlagos állományi létszám szorzataként kell meghatározni.

A támogatási kérelem 2019. jú­nius 24. és július 5. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz, a kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon. A támogatás feltételeit tartalmazó 27/2019. (VI. 14.) AM-rendeletből tájékozódhatnak az érdeklődők a részletekről a tárca közlése szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.