Támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését a kormány

Az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltását célzó törvénymódosítási javaslatot – közölte lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Kiemelték, hogy a leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása az uniós kötelezettség mellett a Klíma- és természetvédelmi akciótervben is megerősített célkitűzés.

2020. 05. 20. 15:23
null
20200219 Budapest Műanyag evőeszközök. illusztráció. Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése érdekében szükséges technológiaváltást teljes mértékben támogatja. A folyamat lehető leggördülékenyebb megvalósítása céljából a kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról. A gazdaság újraindításának egymásra épülő intézkedései során figyelembe kell venni, hogy a járványhelyzet hatásai következtében számos hazai iparági vállalkozás szorul segítségre abban, hogy lélegzetvételhez jutva stabilizálja működését.

A műanyagok elleni határozott fellépést az európai uniós kötelezettségek teljesítése is sürgeti. A járványhelyzet azonban hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek. E megfontolás különös jelentőségét az adja, hogy a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

A tárca tájékoztatását azért adta ki, mert kedden ismertté vált, hogy az egyszer használatos műanyagok kivezetéséről szóló törvénymódosítási javaslat tárgyalását levették az Országgyűlés szerdai napirendi pontjai közül. Ennek nyomán az ellenzéki pártok és egyes sajtóorgánumok, valamint zöldszervezetek elhamarkodott következtetéseket vontak le a kormány környezetvédelmi elkötelezettségével kapcsolatban. A állításokkal szemben – írta az ITM – a kormány cselekszik a tiszta Magyarországért, a teremtett környezet védelméért. A munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.