Támogatja hazánk a székelyföldi gazdákat

Kis összegű, vissza nem térítendő támogatási program indul a székelyföldi mezőgazdaság fejlesztésére a Magyarország által finanszírozott Erdélyi gazdaságfejlesztési program keretében.

Magyar Nemzet
2019. 05. 20. 16:04
null
Csíkszereda, 2017. április 26. Egy juh fülszámát és a tulajdonosa nevét feljegyzik a gyűjtőhelyen az erdélyi Csíkszeredához tartozó Csíksomlyón 2017. április 25-én. A csíksomlyói juhtartó gazdák összegyűjtik az állataikat és azokat pásztorokra bízzák, akik egész nyáron a hegyi legelőkön tartják és gondozzák a juhokat. MTI Fotó: Veres Nándor Fotó: Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis összegű, vissza nem térítendő támogatási program indul a székelyföldi mezőgazdaság fejlesztésére a Magyarország által finanszírozott Erdélyi gazdaságfejlesztési program keretében – jelentette be szombaton Magyar Levente.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a távirati iroda jelentése szerint kiemelte: a magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. Ez megváltoztathatja ezt a térséget.

Az államtitkár elmondta, a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére. Hozzátette: a program párosul a tavaly év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amelynek keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben.

Magyar Levente kiemelte: a gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van. Hozzátette: annak érdekében, hogy Budapestről nézve a látóhatár ne érjen véget az országhatárnál, arra is szükség van, hogy a térség országai fejlődjenek és Európa is erős maradjon.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Ezt az erdélyi gazdálkodók azzal szolgálhatják, ha részt vesznek a május 26-i európai parlamenti választásokon, és a megfelelő oldalra szavaznak.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a támogatás fontosságáról elmondta, a következő évek a versenyről szólnak, kiemelten a mezőgazdaságban.

Ebben a versenyben azonban nem kell egymást legyőzni, hanem a feleknek együtt kell működniük, hogy mindenkinek bejöhessen a számítása.

A magyar gazdaságfejlesztési program új munkahelyeket hoz létre, növeli a termelők versenyképességét, és általa el lehet jutni azokra a piacokra, ahol értékesíthető a megtermelt áru.

A székelyföldi programot ­várhatóan a következő napokban hirdeti meg a gazdaságfejlesztő programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.