Tanulni kell Kalifornia energetikai hibáiból

Nem biztos, hogy jó ötlet volt Kalifornia nagy gázerőművi kapacitásait pótlás nélkül nyugdíjazni a Nemzetközi Energiaügynökség energiapiacokért felelős igazgatója szerint. Szadamori Keiszuke úgy látja, hogy amíg az új technológiák nem kiforrottak, addig továbbra is érdemes a nagy erőművekre támaszkodni világszerte.

2020. 09. 24. 8:28
Fire spreads up north side of the San Jacinto Mountains, near wind turbines at the Silver Fire, near Banning
Fire spreads up the north side of the San Jacinto Mountains, near wind turbines at the Silver Fire, near Banning, California August 8, 2013. Firefighters gained ground against a wind-whipped California wildfire that has destroyed 15 buildings, injured at least five people and forced the evacuation of 500 homes in several small communities east of Los Angeles. REUTERS/David McNew (UNITED STATES - Tags: DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY ENERGY) - GM1E9890YS101 Fotó: David McNew Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden országnak tanulságul szolgálhat a tiszta energiaforrásokra való áttérésben Kalifornia példája, az ott tapasztalható kihívások – véli Szadamori Keiszuke, a Nemzetközi Energiaügynökség energiapiacokért és ellátásbiztonságért felelős igazgatója. A szakember esszéjében felidézte, hogy a világ egyik egyik leggazdagabb állama augusztusban 19 év után először arra kényszerült, hogy korlátozza az áramszolgáltatást – erről lapunk is beszámolt. Igaz, a kimaradás az érintett két nap teljes fogyasztásának mindössze 0,1 százalékát jelentette, de a lakosok számára komoly kihívást jelentett az a másfél óra is, amíg légkondicionálás nélkül kellett kibírniuk a rekordokat döntögető negyvenfokos hőséget.

Ezt a két napot másik két olyan követte, amikor a fogyasztók a szolgáltató kérésére csökkentették az áramfelhasználásukat, csak így, az igények rekordalacsonyan tartásával sikerült megelőzni az áramszünetet.

Három héttel később, szeptember első hetében ismét a fogyasztás visszafogására volt szükség a hálózat stabilan tartása érdekében, ezúttal az erdőtüzek miatt.

Az ilyen események bármely villamosenergia-hálózat esetében a működésének és a felépítésének újragondolását indokolná, de Szadamori Keiszuke úgy véli, hogy Kaliforniában ennél komolyabb a helyzet. Az amerikai állam látványos eredményeket ért el a megújuló, főként nem a vízre alapuló energiaforrások hasznosításának terén, és 2030-ra fel szeretné tornászni hatvan százalékra az arányukat a teljes termelésen belül. Emiatt ami ott történik, azt nemcsak a helyi vezetők, hanem világszerte a jogszabályalkotók és a média is figyeli. Kalifornia kormányzója kötelezettséget vállalt arra, hogy teljeskörűen kivizsgálja az események okait.

Az extrém hőség miatt több áramra lett volna szükség, de a szélkerekek lassan forogtak
Fotó: David McNew / Reuters

Azonban a mélyebb átvilágítás nélkül is tudható, hogy a rendszer instabilitásához

  • a tartós és nagyon magas hőmérséklet ­miatt kialakult átlagon felüli áramigény,
  • a kevés import (amihez hozzájárult az is, hogy a szomszédos államokban is hasonló volt az időjárás),
  • illetve az áramtermelés és -szállítás hiá­nyosságai – ideértve a nagy, gázüzemű erőművek hiányát – járult hozzá.
  • Az igazgatónak nincs kétsége afelől, hogy az áramhálózatok képesek a megújuló alapú forrásokra támaszkodni, és egyre nagyobb részaránnyal kell azokkal kiszolgálni az igényeket. Emellett vitathatatlanul biztosítani kell, hogy az energiaellátó rendszer a kínálati és a keresleti oldalon is megfeleljen a normáknak. De mi az a mix, amivel mindez fenntartható rövid és hosszú távon is? – teszi fel a kérdést Szadamori Keiszuke, aki megjegyezte, hogy az elmúlt hónap eseményei arra világítottak rá, hogy a rugalmasságot nemcsak a kínálati oldalon kell megőrizni, hanem a keresleti oldalon növelni kell.

    De maradva a kínálati oldalnál, az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Kalifornia 2024-ig 1300 megawatt (MW) kapacitású áramtároló építése mellett kötelezte el magát, jelenleg csak 500 MW érhető el.

    Eközben pedig jelentős, 9800 MW gázerőművi kapacitást (majdnem öt paksi atomerőműnyi) nyugdíjaztak az államban, és csak 3800 MW újat helyeztek üzembe. Ez Szadamori szerint a rugalmasság drasztikus csökkenését okozta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Diablo Canyon atomerőmű az egyetlen ilyen az államban 2256 MW-os kapacitással, de a szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelő létesítményt szintén nyugdíjaznák.

    Az akkumulátorokra és az elektromos járművek okostöltésére mint jelentős rendszer-kiegyensúlyozóra tekintünk, de még ezek sem állnak rendelkezésre. A szünet nélkül termelő erőművek viszont már világszerte bizonyították rugalmasságukat, és a legtöbb állam, köztük kiváltképpen Kalifornia a továbbiakban is támaszkodhat rájuk, amíg a többi opció ki nem forr – fejtette ki az energiaügynökség igazgatója.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.