Tartható az egész éves államháztartási hiánycél

Magyar Nemzet
2019. 06. 08. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év egészére kitűzött, uniós módszertan szerint 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél tartható, miután májusban 137,4 milliárd forintos deficit keletkezett – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium.

Az idei év első öt hónapját az államháztartás központi alrendszere 176,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti. Május végéig általános forgalmi adóból 367,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 91,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból 46,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból összesen 209,2 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában.

Az uniós fejlesztésekkel összefüggő költségvetési kiadások 608,1 mil­liárd forintot értek el, ezzel párhuzamosan 305,9 milliárd forintot utaltak át Brüsszelből Magyarországnak. A költségvetés továbbra is megelőlegezi ezeket az összegeket, miközben folytatódnak a hazai forrásból megvalósuló beruházások.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint 2019-ben erős lendületet mutat a magyar gazdaság. A kormányzat az év egészére vetítve 1,8 százalékos hiánycéllal számol, miközben az államadósság a tavalyi 70,8 százalékról 70 százalékra mérséklődik. – Az ING Bank előrejelzése szerint, ha a mostanihoz hasonlóan alakulnak az év egészében a költségvetési folyamatok, mindkét esetben a vártnál jobban alakulhatnak a mutatók – hangsúlyozta Virovácz Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.