Tavaly az állam 1174 milliárd forinttal költött többet

Tavaly a honvédelmi tárca tartotta magát legjobban a költségvetési törvényhez, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium külön-külön több száz milliárd forinttal túllépte a tervezett kiadásait – írja a csütörtöki Világgazdaság.

Forrás: MTI2019. 02. 21. 6:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás tavaly 1174 milliárd forinttal költött többet a költségvetési törvényben elfogadott kiadási tervnél, így összesen 21 318 milliárd forintból gazdálkodhatott az állam – ismerteti a cikk a Pénzügyminisztérium és az Államkincstár adataira hivatkozva.

A lap számításai szerint a többletkiadások túlnyomó többsége az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztériumra jutott, előbbiben 709,4, a belügyben 404 milliárddal tudtak többet költeni az adóbevételek többlete és a kormányzati döntések következtében. Az uniós kiadásokat viszont nem sikerült olyan mértékben csúcsra járatni, ahogy tervezték – itt 393 milliárddal elmaradtak a tényleges kiadások a tervezettől -, ám így is 1896 milliárdot fizettek ki a kedvezményezetteknek.

Több költségvetési soron jelentős megtakarítást ért el a büdzsé: a Paks II. beruházás a tervezettnél jóval lassabb ütemben halad, így az eredetileg tervezett 106,6 milliárd forinttal szemben mindössze 14 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés az állami atomerőmű-fejlesztő cégnek. Az állam másik óriásberuházása tavaly a Puskás-stadion építése volt: eredetileg 64,5 milliárd forintot különítettek el a számlákra, ezzel szemben mindössze 60 milliót fizettek ki tavaly.

Mivel még épül a stadion, a kifizetés csak átcsúszik 2019-re. A Modern városok programban is volt csúszás, az eredetileg tervezett 171,5 milliárd forinttal szemben 116,2 milliárd forintot fizettek ki a projektekre, vagyis mintegy 55 milliárd forint megtakarítás keletkezett 2018-ban – olvasható a gazdasági napilapban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.