Tavaly is aktívak voltak az adócsalók

Az adóhivatal bűnügyi szakterülete tavaly 5300 bűncselekményt derített fel. Az esetek nagyjából felében költségvetést megkárosító tettekről volt szó, ezeknek az ügyeknek a szereplői 85 milliárd forinttal rövidítették meg az államot. A múlt évi bűnügyi adatokból kiderül: a legnagyobb kárt a szervezett bűnözés okozhatja, de komoly hasznot hajthat, ha a hatóság idejében lekapcsolja az elkövetőket.

Jakubász Tamás
2020. 06. 26. 11:00
null
Illegális cigaretta-gyártósort semmisítenek meg a hatóság emberei. A múlt évben is bőven akadt tennivaló Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sűrű éve volt tavaly azoknak az adóhivatali alkalmazottaknak, akik azt kapták feladatul, hogy a szervezethez sorolt különféle gazdasági bűncselekmények részleteit tárják fel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss kimutatása szerint a bűnügyi szakterület 2019-ben nagyjából 5300 bűntett gyanúja miatt indított nyomozást. Az ügyek közel fele költségvetési csalás volt, de szép számmal akadt csődbűncselekmény és hamisítási vagy olyan eset is, amikor a számviteli szabályok megsértése merült fel. A hatóság elé került akták összesen majdnem százmilliárd forintról szóltak. A NAV emberei a károk megtérítéséért – lefoglalással, zár alá vétellel és önkéntes megtérítés révén – közel kilencvenmilliárd forintnyi értéket vontak el a feltételezett elkövetőktől. A hatósági összesítés külön is taglalta a költségvetést megkárosító cselekmények adatait. Eszerint 2700 ilyen bűncselekmény jutott a NAV tudomására, ezek az ügyek 85 milliárd forintról szóltak. A károk legnagyobb része tehát az efféle visszaélésekhez kapcsolódott.

A statisztikai adatokból érdekes bűnüldözési összefüggések is kiolvashatók. Például az, hogy érdemi hozadéka lehet, ha a hatóság időben kapcsol, pontosabban időben lekapcsolja a kétes elemeket. Kellően bizonyítja ezt, hogy tavaly 39 költségvetési csalást derítettek fel azelőtt, hogy a tettesek befejezhették volna tervüket, vagyis mielőtt a kár bekövetkezhetett volna. A hatékony hatósági fellépés révén sikerült megelőzni, hogy 3,5 milliárd forinttal csökkenjenek a költségvetés bevételei.

Illegális cigaretta-gyártósort semmisítenek meg a hatóság emberei. A múlt évben is bőven akadt tennivaló
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A NAV összefoglalója emellett azt a régi tapasztalatot is megerősíti, miszerint a szervezett bűnözés ellen minden eszközzel fel kell lépni, nem nehéz belátni ugyanis, hogy a legnagyobb kárt azok okozhatják az államnak, akik kifejezetten erre szakosodnak. Az elmúlt évben az adóhivatal összesen húsz bűnszervezetet és 28 bűnszövetséget tárt fel, ezek a csoportok 26 milliárd forintos kárt okoztak. A NAV az érintettektől szinte a teljes összeget biztonságba helyezte, de a lényeg talán nem is ez. Inkább az, hogy ha ezeket a csoportokat nem számolják fel, s azok tovább működtek volna, akkor tizenkét hónap leforgása alatt újabb 14 milliárdos kárt okoztak volna a költségvetésnek.

A statisztika megerősíti azt a közkeletű vélekedést is, hogy az adóügyi szabálytalanságok kiderítése korántsem könnyű és rövid idő alatt teljesíthető feladat: a NAV a múlt év végén 4700 ügyben folytatott nyomozást. A két évnél régebb óta tartó ügyek száma meghaladta a hatszázat, a három éven túlnyúló eseteké pedig megközelítette a félezret.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.