Tavaly óta megduplázta a kormány a Magyar falu program keretét

Kétszáztíz település nyert el hárommilliárd forintnyi támogatást gondnoki buszok vásárlására.

Forrás: MTI2020. 10. 12. 13:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáztíz település nyert el összesen hárommilliárd forintnyi támogatást a Magyar falu program keretében a falu- és tanyagondnoki szolgálat működését segítő busz vásárlására – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Elmondta, hogy második alkalommal írták ki ezt a pályázatot, amely a magyar sajátosságnak számító rendszer működését segíti elő.

Hangsúlyozta: a kistelepülések működésének megkerülhetetlen szereplőivé váltak mára a falu- és tanyagondnokok, akiknek az a feladata, hogy igyekezzenek segíteni a helyben tapasztalható intézményhiányon, így jellemzően a környező települések óvodáiba, iskoláiba szállítják a gyerekeket, vagy csak távolabb elérhető egészségügyi ellátásra a rászorulókat.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program múlt évi indulása óta a kormányzat gyakorlatilag megduplázta a falu- és tanyagondnoki szolgálatok működési támogatását. A kiindulópont az a 2,5 millió forintos éves támogatási összeg volt, ami a 2021-es költségvetési évre megemelkedik 4,5 millió forintra – mondta.

Szintén fontos döntésként említette a kormánybiztos, hogy míg eredetileg hatszáz fős volt az a lélekszám-határ, ameddig a települések indulhattak a pályázatokon, ez a limit az idei évvel nyolcszázra, 2022-vel pedig ezerre emelkedik.

Kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy „jó eséllyel” tovább emelkedik a jövőben ez a határ, hiszen minden olyan települést szeretnének kiszolgálni, amelyen nem érhetők el a szükséges szolgáltatások.

Hozzátette: száznál több falu jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel, és határon túli magyar közösségeknek juttatná régebbi, de még működésképes buszát.

Gyopáros Alpár arról is beszélt: a Magyar falu program keretében idén 22 pályázatot írtak ki, a falu- és tanyagondnoki buszbeszerzésé a kilencedik, amelyik lezárult. Ezekkel összesen 34 milliárd forintnyi forrás sorsáról döntöttek már, a hátralévő „körökben” pedig további mintegy negyvenmilliárd forintot osztanak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.