Távközlési világkongresszus: újra Budapesten üléseznek

Szeptemberben Budapesten találkozik a világ távközlési iparának apraja-nagyja az ITU Telecom World 2019 konferencia keretében. A fővárosnak van tapasztalata az esemény megszervezésében, hiszen már 2015-ben is megvendégelhette a szakmai és kormányzati kört.

2019. 02. 18. 11:30
null
A főváros pár éve már otthont adott a találkozónak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdheti a felkészülést Magyarország az ITU Telecom World 2019 konferencia megrendezésére, a kormány és a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) korábbi megállapodásának értelmében. Az erről szóló, a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozatban Orbán Viktor felhatalmazta a külgazdasági és külügyminisztert arra, hogy kijelölje a tárgyalásokon részt vevő személyeket, illetve a megállapodás létrehozásához szükséges okiratokat adja ki. Szijjártó Péter mellett az innovációs és technológiai miniszternek, valamint az igazságügyi miniszternek a feladata a rendezvényről szóló megállapodás szövegének kormány elé terjesztése.

Az ITU az ENSZ keretein belül működő szervezet, munkájával a nemzetközi távközlési együttműködést segíti elő. A Telecom World konferenciára évente-kétévente kerül sor, a megrendezés jogát minden alkalommal más város nyeri el. Budapestnek már van tapasztalata e téren, hiszen 2015-ben már volt alkalma otthont adni a világtalálkozónak. A kongresszusokon az információs és kommunikációs technológiák fejlesztői, kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, vezető iparági résztvevők találkoznak és cserélnek eszmét az iparági trendekről, emellett lehetőségük nyílik kormányzati kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére is.

A főváros pár éve már otthont adott a találkozónak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szeptemberben tartandó szakmai találkozó ügyében az év elején már tárgyalt az ITU főtitkár-helyettesével Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és Gyarmati Eszter, a külgazdasági és külügyminiszter kabinetfőnöke. Malcolm Johnson látogatása során elmondta: az ITU mérlegeli annak lehetőségét, hogy a genfi székhely átalakításának időtartamára irodákat, illetve tevékenységeket helyezzenek át, átmeneti helyszínként felmerült Budapest is. Sztáray Péter elmondta, Budapest már számos ENSZ-szakintézmény és más nemzetközi szervezet regionális képviseletének, összekötő irodájának ad otthont.

A genfi székhelyű szervezet tizenkét régiós irodával rendelkezik, valamint mintegy nyolcszáz ágazati tagot és 193 tagállamot számlál. Köztük Magyarország 1866-ban csatlakozott az alig egy évvel korábban alapított, akkor még Nemzetközi Távíró Egyesület nevű szervezethez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.