Távmunkában a Google és az Apple is

Az Egyesült Államokban a legnagyobb munkáltatók már igyekeznek alkalmazkodni a kialakult szituációhoz, többen átírják a betegszabadságokra vonatkozó vállalati előírásaikat. 

Magyar Nemzet
2020. 03. 11. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a koronavírus terjedésének kapcsán kialakult helyzet még új a cégek számára, az Egyesült Államokban a legnagyobb munkáltatók már igyekeznek alkalmazkodni a kialakult szituációhoz, többen átírják a betegszabadságokra vonatkozó céges előírásaikat.

Az amerikai munkavállalók egy részének nem csak a vírus miatt kell aggódnia azonban, hanem amiatt is, hogy a munkáltatójuk jelenlegi gyakorlatában nem szerepel a fizetett betegszabadság lehetősége. Ez több mint 30 millió munkavállalót érint az USÁ-ban – derül ki a Washington Post cikkéből. A lap online változata arról ír, hogy elképzelhető, hogy a többnyire az amúgy is alacsonyabb fizetésért jellemzően a szolgáltatói szektorban – étteremben, üzletekben vagy reptereken – dolgozók amiatt nem fordulnak orvoshoz, ha a járvány tüneteit észlelik magukon, mert attól tartanak, hogy fizetés nélkül maradnak. Azonban ez értelemszerűen felgyorsítja a járvány terjedését.

Ezt megakadályozandó hétfőn Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke azt pedzegette, hogy a Donald Trump által vezetett kormány hamarosan előállhat egy olyan gazdasági csomaggal, aminek a keretében a vírussal fertőzött dolgozók fizetett betegszabadsága biztosított lenne. Részleteket egyelőre nem közölt az alelnök.

Számos nagyvállalat ugyanakkor már most szükségét látja annak, hogy dolgozóinak egészsége és biztonsága érdekében módosítsa a betegszabadásokra vonatkozó szabályozását.

Az USA egyik legnagyobb kereskedelmi céghálózata, a Walmart például tegnap jelentette be – miután az egyik Kentuckyban lévő üzletének dolgozója megfertőződött a koronavírussal -, hogy azok, akiknek pozitív lett a tesztje, vagy karanténba kell vonulniuk, két hét fizetett betegállományban részesülnek, anélkül, hogy a fizetett szabadságuk csökkenne ezáltal.

Amennyiben valaki a két hét letelte után sem tud visszatérni dolgozni, fizetéskiegészítést biztosít számára a munkáltató, 26 héten keresztül – olvasható a Walmart levelében, amelyet az USÁ-ban dolgozó mintegy másfélmillió munkavállalójához juttatott el.

Az Apple szintén a hét elején jelentette be, hogy korlátlan fizetett szabadságot biztosít azon órabérben foglalkoztatott dolgozóinak, akik a covid-19 vírus tüneteit mutatják és emiatt maradnak otthon. A vállalat egyébként is arra ösztönzi a munkavállalóit, hogy ha tehetik, otthonról dolgozzanak, az üzletekben pedig fokozta a fertőtlenítési protokollt. Kedden egyébként a cég európai központjában, Dublinban pozitívra teszteltek egy dolgozót, aki azóta karanténban van, és másokat is megkért a cég helyi vezetése, hogy maradjanak otthon.

A Google pedig szintén arra szólította fel az Egyesült Államokban és Kanadában lévő irodáiban dolgozókat, hogy távmunkában végezzék a tevékenységüket. Az óriáscégnek összesen 26 irodája van az USÁ-ban és Kanadában. A most bejelentett intézkedések legalább április 10-éig lesznek érvényben – közölte az Alphabet és a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai, felszólítva már cégeket is, hogy cselekedjenek hasonló módon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.