Technológiai forradalom kapujában a kertészetek

Robbanásszerű fejlődésre lehet számítani az előttünk álló öt-hat évben a zöldség-gyümölcs termesztés gépesítésében. Szinte minden kultúrában megvannak a lehetőségek a hatékonyságot növelő beruházásokra, így néhány éven belül a ma még jelentős kézimunkát igénylő ágazatokban is kihasználhatják a gépek nyújtotta előnyöket a gazdálkodók.

2019. 08. 02. 9:26
null
A kistermelők sem kerülhetik el a beruházásokat Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már nem elegendő az értékesítést integrálni, a termelést és a betakarítást is közösen kell megszervezniük a kisebb szereplőknek. A modern gépek ára ugyanis elérheti a több száz millió forintot, amire a kisebbeknek egyedül nincs forrásuk. A fejlesztések elmaradása viszont versenyhátrányt okozna az exportpiacon – mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Szavai szerint a munkaerőhiány és a precíziós gazdálkodás elterjedése is abba az irányba hat, hogy a kézimunka-igényes kultúráknál is lényeges változások történjenek Európa-szerte. Ma már számos olyan technológia létezik, amely megkönnyítheti a kertészetek munkáját, különleges betakarító- és kiegészítő gépek sora kerül a piacra. A hagymánál, a gyökérzöldségeknél már használatban vannak ezek a gépek, de a hajtatásban is elindult a gépesítés.

Emellett például a hajtatásban alkalmazható levelezőgépek, valamint paradicsom- és paprikaszedő berendezések kísérleti típusai is megjelentek a világban. A szakember szerint csak idő kérdése, hogy ezek a gépek mikor érkeznek meg az európai és a magyar piacra.

A kistermelők sem kerülhetik el a beruházásokat
Fotó: Teknős Miklós

A nagy kérdés pedig épp az, hogy a legkisebb, egy-két hektáron gazdálkodó termelők hogyan tudnak becsatlakozni ebbe a folyamatba, a gazdaságos működtetés ugyanis az üzemmérettől függ. Egy-egy betakarító gép vagy kiegészítő berendezés gyakran tíz-húsz millió forintos, vagy akár több száz millió forintos költséget jelent.

– A technológiai robbanás itthon is elindult, de nagyon kevesen tudják majd lekövetni. Azok a gazdaságok, amelyek hozamban, minőségben, technológiában a csúcson vannak, biztosan meg tudják lépni, de az egy-két hektáros gazdaságoknál nagyon nehéz lesz a gépesítés – mutatott rá a FruitVeb elnöke.

Az új típusú gépek megjelenése tovább növeli a versenyt az unió zöldség- és gyümölcspiacán, a javuló hatékonyságnak köszönhetően pedig egyre csökkennek majd az árak. Hiszen amíg a kézi munkaerőt ma még megfizeti a piac, néhány éven belül már nem, s ha nem lépnek a kisebb termelők, végérvényesen lemaradnak a versenyben.

– Amíg a petrezselyemgyökérért ezer-forintos árat fizet a piac, addig a kézi betakarítás költsége is megtérül a gazdáknak, jó technológia mellett azonban már ennek feléért is meg lehet termelni a zöldséget. Amint ezt a piac is megérzi, a fogyasztói árak is beállnak erre a szintre – jegyezte meg Ledó Ferenc.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.