Téliesítés nélkül veszélyben a nyaraló

A hosszú, szép ősz, a kellemes időjárás után egyik napról a másikra beköszönthet a hideg, jöhetnek a fagyok. A hirtelen lehűlés komoly károkat okozhat a hétvégi házakban és a nyaralókban, de a kertre is figyelni kell, mert ha a tulajdonosok elmulasztják vagy késnek a téliesítéssel, több százezer forintos káruk is keletkezhet.

Horváth Éva
2019. 11. 18. 15:27
null
A vakáció után se fordítsunk hátat a víkendháznak, a pénztárcánk bánhatja a hanyagságunkat Fotó: Éberling András Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hidegben magukra hagyott nyaralók, lakatlan ingatlanok esetében komoly veszélyforrás, hogy egy esetleges meghibásodást a tulajdonos legtöbbször már csak akkor vesz észre, amikor nagyon nagy a baj. Egy zárlat vagy gázszivárgás esetében márpedig azonnal cselekedni kell, miközben a vízre is ajánlatos figyelni. Ha van a nyaraló közelében olyan szomszéd, ismerős, aki egész évben a helyszínen tartózkodik, ha lehet, kérjük meg, hogy a téli időszakban fokozottan ügyeljen a házunkra, például sétáljon el párszor az ingatlan környékén, és ha bajt észlel, értesítsen minket. Ám ettől függetlenül is, amennyiben télen nem járunk le rendszeresen a víkendházba, néhány intézkedést mindenképpen ajánlatos megtenni a hideg időszak beállta előtt – hívta fel a figyelmet ügyfelei körében a K&H.

A tanácsok szerint a legfontosabb a téliesítéskor áramtalanítani az ingatlant és lekapcsolni, elzárni a vizet, illetve a gázt. A víztelenítéshez el kell zárni a főcsapot, majd utána minden egyes csapból ki kell engedni a nyomást, hogy a csövekben se maradjon víz, különben szétfagyhatnak a falban is. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. azt is javasolja, hogy a főcsap elzárása után hagyjuk nyitva a csapokat, és engedjük le a bojlereket, az öblítőtartályokat. Ezután már csak az a dolgunk, hogy a megfelelő állásba fordítsuk a víztelenítőcsapot. Hasonlóan lehet elzárni a gázt is az ingatlanba bevezető főcsapnál.

A vakáció után se fordítsunk hátat a víkendháznak, a pénztárcánk bánhatja a hanyagságunkat
Fotó: Éberling András

Szintén fontos megbizonyosodni arról, hogy sehol nincs szivárgás: miután elzártuk a vizet, ellenőrizzük, hogy a vízmérőn a számlálókerék nem forog-e. Írjuk fel a víz-, áram- és gázmérők állását és a következő látogatáskor ellenőrizzük, hogy látszik-e fogyasztás (akár mobiltelefonos fotóval is lehet dokumentálni az óra állását) – hívták fel a figyelmet. Amennyiben van a garázsban csap, akkor érdemes azt is vízteleníteni. Nem biztos, hogy mindenki gondol rá, de sokat segíthet az is, ha a tél beköszönte előtt a kapu és a bejárati ajtó zárját beolajozzuk, bezsírozzuk, hogy a fagy és a víz ne tegyen kárt benne.

Nem szabad megfeledkezni a kerti csapról és a vízaknáról sem, mert bármelyik megrepedhet az éjszakai fagyban, s nagy mennyiségű víz ömölhet ki addig, amíg valaki észre nem veszi. Ugyanígy, a csapra csatlakoztatott tömlőt is érdemes vízteleníteni, továbbá a vízóra is kritikus pont lehet: a talaj menti fagyok ellen érdemes a vízaknában az órát is becsomagolni, illetve az aknát szigetelni. Ha esetleg hiányzik vagy sérült a vízakna fedele, pótoljuk, illetve cseréljük ki, majd győződjünk meg arról, hogy jól záródik. Nem kell nagy beruházás az óvintézkedésekhez: az aknát és a vízmérőt egyszerűen le lehet szigetelni hungarocellel, pléddel vagy kartondobozdarabokkal.

Sokak kertjében van földbe épített locsolórendszer, amely általában fagyásmentes, ennek ellenére nem árt a használati utasítását alaposan áttanulmányozni, hogy mit tanácsolnak a téli leállás előtti előkészületnek. Általában ezek esetén is a víztelenítés az egyik legfontosabb feladat a fagyok beállta előtt, ehhez hasznos a kompresszor használata, amivel eltávolítható a víz a teljes rendszerből. A kerti kútban lévő búvárszivattyút is tanácsos kiemelni, vízteleníteni és fagymentesíteni, ezt követően száraz helyen tároljuk tavaszig, amíg újra szükség nem lesz a locsolásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.