Teljes a kihasználtság a fővárosi ingatlanpiacon

Noha rohamtempóban adják át az újabb és újabb irodaházakat és ipari ingatlanokat a fővárosban és környékén, a helyek szűkös volta már teljesítményt akadályozó tényezővé vált. A jegybank új ingatlanpiaci jelentése szerint a csúcsokat döntő ágazatban a kereslet tovább emelkedik.

2019. 04. 16. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a budapesti modern irodaállománynak, mind a főváros és agglomerációjának ipari-logisztikai ingatlanjainak kihasználatlansága a valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt a múlt év végén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első ízben publikált Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint az irodapiaci kihasználatlanság 7,3 százalékos volt, annak ellenére, hogy tavaly 231 ezer négyzetméternyi új irodaterületet adtak át, ami az előző évi mennyiség háromszorosának felel meg. Az MNB jelezte, a következő három évben a meglévő modern irodaház-állomány 13 százalékának megfelelő terület épül Budapesten.

Az ipari ingatlanok piacán mind­össze 2,4 százalékot tett ki az üresen álló területek aránya a múlt év végén. Az erős kereslet következtében a bérleti díjak mintegy 15 százalékkal nőttek, az új ingatlanokat csaknem százszázalékos előbérlet mellett adták át. A kereskedelmi ingatlanok piacának befektetési forgalma is csúcsot döntött 2018-ban, elérve az 1,8 milliárd eurót. A jegybank várakozásai szerint a legtöbb ingatlantípusnál nemcsak fennmarad, de emelkedni is fog a kereslet.

A kiskereskedelmi ingatlanoknál az elmúlt években igencsak korlátozott mértékű új kínálat jelent meg, és nem is várható nagy számban új átadás. A jegybank szerint ez a hazai szabályozásnak tulajdonítható, éppen ezért a növekvő kereslet a bérleti díjak folyamatos emelkedésével jár. – Az online kereskedelem térnyerése miatt a bevásárlóközpontok jövőbeli létjogosultsága kérdéses lehet – írta az elemzés, kiemelve, hogy a vásárlók továbbra is igénylik a termékek kipróbálását. Az MNB szerint az ingatlantulajdonosoknak és a kereskedőknek meg kell találniuk azt a megfelelő bérlői összetételt és azokat az új ügyfélélményeket, amelyek odavonzzák a vevőket.

Továbbra is jelentős a budapesti irodabefektetések hosszú lejáratú állampapírokhoz viszonyított hozamfelára. A befektetői vásárlások csaknem kétharmada magyar szereplőkhöz kötődött. Az MNB közölte, a magyar gazdaság, illetve az ipar és az építőipar jó tavalyi teljesítménye egy­aránt hozzájárult ahhoz, hogy a hazai ingatlanpiac hat éve tartó élénkülése folytatódott. A szolgáltató szektor vállalatai körében ugyanakkor a munkaerő hiánya mellett már a fizikai infra­struktúra is teljesítményt akadályozó tényezőként jelent meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.