Teljes gőzzel folyik a debreceni iparfejlesztés

Egy hónap alatt újabb, korábban eltervezett fejlesztések értek a megvalósítás különböző fázisába.

Gőz József Miklós
2020. 06. 27. 13:44
null
A Debreceni Egyetem épülõ innovációs központja a Vezér utcai Egyetemi Ipari Parkban az alapkõletétel napján, 2020. június 9-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben a debreceni beruházások közül leginkább csak a BMW gyárának megvalósulásával kapcsolatban jelentek meg különféle hírek – legvégül az adásvételi szerződés, amely az óriáscég birtokába adta a hajdani gyár teljes területét –, miközben egy hónap alatt újabb, korábban eltervezett fejlesztések értek a megvalósítás különböző fázisába a cívisváros ipari parkjaiban.

A BMW leendő gyárterületétől kissé délebbre terül el a Vezér utcai ipari park, ahol már korábban megtelepedett az IT Hungary és a Thyssen Krupp. Tőszomszédságukban nemrég rakták le az egyetemi innovációs park és a sokat emlegetett, a járvány során felértékelődött szerepű oltóanyagüzem alapköveit. Utóbbi esetében egyelőre még úgynevezett pilot-üzemről beszélünk, ahol a laboratóriumi kísérletek után majd később kisüzemi körülmények között fogják meghatározni egy-egy oltóanyag – akár a Covid–19 elleni szérum – nagyüzemi gyártásának paramétereit.

A Debreceni Egyetem épülő innovációs központja a Vezér utcai Egyetemi Ipari Parkban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Maga az innovációs park külön épületben afféle inkubátorként szolgál majd a legkülönbözőbb egyetemi fejlesztésekhez, ahova startup vállalatok beköltözését is várják. A három szinten, ötezer négyzetméteres területen 2023-ban kezdődhet a munka. Az eredeti elképzelések szerint az egészségiparra fókuszáltak, de közben az egyetem a járműipari fejlesztéssel is elkötelezte magát. A laboratóriumokon, műhelyeken kívül közösségi teret is kialakítanak, ahol találkozhatnak a különböző szakmák művelői.

A déli ipari parkban, a tavalyi alapkőletétel után, nemrég tartottak bokrétaünnepet a Deufol csomagolástechnikai és logisztikai cég építői. Rendhagyó módon nem bokrétát, hanem egy egész facsemetét emeltek az épület ormára, amelyet majd a gyár előtt ültetnek el. A Deufol szoros kapcsolatban áll a mellette korábban felépült Kronessel, amelynél majd a termékeinek többségét értékesíti. A munkaerő toborzását már megkezdték, százhúsz munkatársat vesznek fel az előreláthatólag szeptembertől üzemelő gyárba.

A BHS Trans Kft. új logisztikai központjának alapkőletétele június 17-én

A BHS Trans egyik logisztikai raktárbázisának alapkövét is nemrég rakták le. A magyar sikertörténetet író cég 2011-ben határozta el, hogy a 3,4 milliárdos állami támogatással és 11 milliárd forint értékű fejlesztéseivel behálózza az országot. E beruházás révén 2021-től várhatóan 165 ember kap munkát.

Ugyancsak a déli ipari parkban tették le néhány hete a Continental Vitesco üzem alapkövét is. Ez a cég autóalkatrészeket gyárt, többek között a most épülő BMW-gyárnak. Az alapkőletétel ünnepségén Papp László polgármester már a jövőbe mutató tervekről is beszélve elmondta, hogy az ipar parkban kis- és középvállalatok számára is helyet adnak. Majd hozzátette azt is, hogy a Debrecen 2030 terv útfejlesztési céljai között szerepel, hogy a város mind a négy ipari parkja megközelíthető legyen egy belső útról és az M35-ös autópályáról is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.