Teljesítőképességük határára értek a cégek világszerte

Az adózás digitális átalakulása miatt egyre több feladattal szembesülnek a vállalatok, miközben rohamosan csökkennek a területre fordítható erőforrásaik. A digitalizáció, a szabályváltozások követése, és az ehhez szükséges szakemberek hiánya a teljesítőképességük határára sodorta a szervezeteket. A megoldást a kritikus feladatok kiszervezése jelentheti.

Magyar Nemzet
2020. 05. 20. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példátlan technológiai, törvényi és szabályozási változásokkal, illetve folyamatos munkaerő-kihívásokkal szembesülnek a társaságok világszerte. A vállalatok döntő többségének (85 százalék) egyre komolyabb erőfeszítést jelent a digitális adóbevallásra való átállás, miközben tízből nyolc válaszadó (79 százalék) csökkentené a pénzügyi feladatokra fordítandó költségeket – állapítja meg az EY 1013 nagyvállalat megkérdezésével készült globális adó- és pénzügyi jelentése.

Magyarországon is számos új, az operatív működést érintő technológiai megoldást vezettek be az elmúlt időszakban az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszertől az online számlakezelés kibővítéséig. Folyamatban van továbbá a teljeskörű számlaadat-szolgáltatás rendszerének kiépítése. Az OECD ajánlás alapján készülő SAF-T (standard audit fájl) átformálhatja a NAV ellenőrzési gyakorlatát, így a tervek szerint elérhető lesz, hogy a hatóság a jelenleginél hatékonyabban és gyakrabban vizsgálja az adózókat, ezáltal segítve a jogkövetést és gazdaság fehéredését.

Az EY kutatásában megkérdezett szervezetek gyakorlatilag egyhangúan (99 százalék) a pénzügyi terület működési modelljének átalakításával készülnek a kialakult helyzet kezelésére. A cégek háromnegyede (73 százalék) a növekvő nyomás csökkentése érdekében a következő két évben részben kiszervezné a legfontosabb tevékenységeit.

A vállalkozásoknak el kell dönteniük, hogy házon belül építik ki a szükséges emberi és technológiai képességeket, vagy hozzáértő külső partnerrel dolgoznak. Heinczinger Róbert, az EY adótanácsadással foglalkozó partnere úgy tapasztalja, hogy a feladat elvégzéséhez szükséges adószakértői elvárások is látványosan növekedtek. Véleménye szerint olyan eszközöket kell alkalmazni, mint a mesterséges intelligencia, az automatizálás, a gépi tanulás vagy az adatvagyon-kezelés – fűzte hozzá a szakértő.

A növekvő szabályozási igényekkel a cégek technológiai felkészültsége azonban jelenleg nem képes lépést tartani. A társaságok mintegy 65 százalékának nincs meg az adó- és pénzügyi terveik megvalósítását segítő, fenntartható adatkezelési- és technológiai terve. A megkérdezettek mindössze 3 százaléka alkalmaz átfogóan olyan fejlett megoldásokat, mint a mesterséges intelligencia vagy az automatizáció, a vállalatok 15 százaléka pedig egyáltalán nem használja ezeket.

Ugyancsak kihívást jelent a megfelelő szakembergárda toborzása és megtartása is. A cégek többsége (83 százalék) szerint pénzügyi részlegük digitális kompetenciái fejlesztésre szorulnak, és a következő három évben több adat-, folyamat- és technológiai ismeretre lesz szükségük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.