Tetőztek a bérleti díjak a nyár végére

Budapesten augusztus végén a kiadó lakások átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt, ez az összeg ugyanannyi, mint a szezon elején volt.

Magyar Nemzet
2019. 08. 25. 6:45
null
Idén a magánszemélyek is több lakást hirdettek meg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legújabb adatok alapján úgy tűnik, hogy a legélénkebb albérletpiaccal rendelkező nagyvárosokban tetőztek a bérleti díjak. Legalábbis erre utal, hogy az idei szezonban július vége és augusztus vége között nem történt áremelkedés Budapesten, ahogy a legnagyobb egyetemi városokban, vagyis Debrecenben, Pécsett, Győrben és Miskolcon sem volt drágulás a szóban forgó időszakban – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

– Éves szinten azért feljebb mentek az árak, de visszafogott, egy számjegyű drágulás jellemezte az érintett városokat. A kereslet az egy hirdetésre jutó érdeklődések alapján az idei szezonban – azaz júniusban, júliusban és augusztusban – erősebb volt az előző évekhez képest. A drágulást gátolta, hogy a magánszemélyek által kínált albérletek száma az érintett városokban 39-80 százalékkal nőtt egy hónap alatt, azaz a bérlők jóval szélesebb palettáról válogathattak – idézi a közlemény Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Az ingatlanos portál friss elemzése szerint Budapesten augusztus végén a kiadó lakások átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt, ez az összeg ugyanannyi, mint a szezon elején volt. Éves szinten ugyanakkor ez hatszázalékos emelkedést jelent. A panellakásokat augusztus végén 145 ezer forintért, téglaépítésű társaikat 165 ezer forintért kínálták bérbeadásra a tulajdonosok a fővárosban.Az elemzés néhány egyetemi várost is górcső alá vett: Debrecenben augusztus végén az átlagár százezer forint volt, ez is megegyezik a ponthatárok kihirdetésekor ismert szinttel, az egy évvel korábbit pedig öt százalékkal múlja felül. Szegeden az átlagos bérleti díj százezer forintot tett ki augusztus végén, ami szintén azonos a szezon előtti összeggel, de éves szinten nézve ez már 11 százalékos emelkedésnek felel meg. A miskolci albérletpiac 80 ezer forintos átlaggal kezdte és fejezte be a szezont, ami éves szinten így is 14 százalékos többletet jelent. A pécsi 95 ezer forintos átlag viszont négyszázalékos csökkenésnek felel meg.

Idén a magánszemélyek is több lakást hirdettek meg
Fotó: Bach Máté

Komolyabb drágulás egyelőre nincs a szóban forgó városok albérletpiacán, legalábbis a mostani szezon alapján – véli Balogh László. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy komoly mennyiségű kiadó lakás érkezett a piacra. Ráadásul a kínálat bővülése tovább fokozódhat a közeli jövőben, mivel a következő néhány hónapban több ezer olyan új lakást adhatnak át, amit befektetők vásároltak meg kiadási céllal – mutat rá az elemzés.

Ami a budapesti albérletpiacot illeti, összességében az látszik, hogy itt most már nem várható éves szinten komolyabb áremelkedés. Vidéken még lehet érezhetőbb drágulás, mivel ott az árak is alacsonyabb szintről indulnak, de a bérlők „vásárlóereje” a végét járja. Sokan pedig az alacsony kamatozású lakáshitelek, az állami támogatások miatt inkább a lakásvásárlás felé fordulnak – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.