Tiszta vizet öntött a pohárba a Mol

Nincs szó olajkút fúrásáról az Őrségben, de a hazai termelésű földgázra szükség van, mégpedig hazai munkaerővel, egyetlen fa kivágása nélkül.

Magyar Nemzet
2021. 03. 10. 15:42
null
Makó, 2007. január 5. Kutatófúrás a Makóhoz közeli Óföldeák határában, ahol a feltételezések szerint közel 600 milliárd köbméter gázvagyon található. A gázkészlet kitermelése lehetővé tenné, hogy a hazai szükséleteken túl exportra is jusson belőle. A kutatást a TMX Olaj- és Gázkutató Kft. szakemberei végzik. MTI Fotó: Németh György Fotó: Németh György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban számos félreértés látott napvilágot a Mol Őrségben tervezett kutatófúrásával kapcsolatban, ezért a vállalat párbeszédet kezdeményez a helyi lakosokkal. A Mol 2017-ben nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános pályázatát, amely lehetővé teszi a cégnek, hogy szigorú feltételek mellett szénhidrogén után kutasson az Őrségben.

A beruházás az előkészületi fázisban van, és jelenleg szüneteltetik az engedélyeztetési folyamatot, mert a Nemzeti Park és az önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnének egyeztetni – közölte az energetikai vállalat. Amint a járványhelyzet enyhül, lakossági fórumot tartanak, de a Mol addig is szeretne néhány kérdést tisztázni.

Elsőként azt, hogy a területen nem kőolajat, hanem földgázt keresnek, ahogyan az elmúlt ötven évben is. Magyarországon minden második háztartás földgázzal fűt, a Mol a lakosság gázszükségletének felét biztosítja. Hazai forrásból, magyar munkaerővel.

Több lehetséges helyszínt vizsgáltak a kutatófúráshoz: a lakossági energiaszükségletek ellátása mellett a helyi kisközösségek érdekeire is tekintettel voltak a közlemény szerint. „Minden esetben megfelelünk a jogszabályi előírásoknak, és figyelünk a környezetre. Egyetlen fát sem fogunk kivágni, a munkálatokkal járó átmeneti zajterhelést pedig ideiglenes védőfallal csökkentjük. Betartjuk a Natura 2000 minősítéshez kapcsolódó összes előírást.”

Szükség van a gázra, előnyösebb, ha minél nagyobb hányadban hazai forrásból lehet fedezni
Fotó: Németh György / MTI

A Mol jelenleg öt gázkutat működtet a területen, mindegyik biztonságos, és semmilyen környezetkárosító hatásuk nincs a társaság szerint. A gázt föld alatti vezetékeken szállítják, így a nagyjából egy hónapig tartó munka után semmilyen zajhatás vagy teherautó-forgalom nem terheli a környéket.

– Elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re karbonsemleges vállalat legyünk, ezért a kutatás-termelésből származó bevételeink több mint felét fenntarthatósági projektekre fordítjuk. A következő öt évben 310 milliárd forintot fogunk költeni arra, hogy minimálisra csökkentsük a hulladéktermelést, és újrahasznosíthassuk, amit csak lehet – mondta Marton Zsombor, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.