Tisztulnak a takarítócégek

A krónikus munkaerőhiányra panaszkodó takarítócégek tavaly 2815 fővel tudták növelni munkavállalóik számát, így ma már több mint 45 400-an dolgoznak a szakmában.

Magyar Nemzet
2019. 05. 21. 16:12
null
Több mint 45 ezren dolgoznak hivatalosan a szakmában Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A krónikus munkaerőhiányra panaszkodó takarítócégek tavaly 2815 fővel tudták növelni munkavállalóik számát, így ma már több mint 45 400-an dolgoznak a szakmában.

Több mint 45 ezren dolgoznak hivatalosan a szakmában
Fotó: Teknős Miklós

Kérdés viszont, hogy a létszámbővítést a cégek a jobb pénzügyi eredményeik, a munkaerőpiaci folyamatok változása vagy a feketefoglalkoztatás visszaszorulása miatt hajthatták végre – vetette fel az Opten céginformációs szolgáltató.

A takarítással foglalkozó vállalkozások összes árbevétele ugyanis 11 százalékkal, csaknem 185 milliárd forintra nőtt 2017-ben, miután a ­2015–2016-os években jelentős bevételcsökkenést mutattak a pénzügyi beszámolók.

Ezzel párhuzamosan a vállalkozások száma öt éve folyamatosan csökken, tavaly 4638 ilyen vállalkozás működött az országban, 542-vel kevesebb, mint 2014-ben.

Az alacsony nyereségesség és az éles árverseny miatt a működő vállalkozások számához mérten továbbra is sok a megszűnő vagy profilt váltó cégek aránya.

Szintén emelkedett a végrehajtás alá kerülő társaságok aránya, jelezve, hogy sok piaci szereplő küzd fizetési nehézségekkel.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség az idei év elején javaslatot tett rá, hogy 2019-ben a nettó takarítási óradíj 2500 forint legyen.

Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere szerint ha a megrendelők elfogadják az emelt díjakat, és az elsősorban a közbeszerzési piacon jellemző árverseny mérséklődik, a kedvező jelenségek folytatódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.