Titkos Tesla–VW-csúcstalálkozó az éjszakai repülőtéren + videó

Miután Elon Musk, a Tesla első embere titkos találkozójukon próbakört tett a VW ID.3-mal Herbert Diess társaságában, találgatások indultak a két gyártó lehetséges együttműködéséről. Diess azonban saját közösségi oldalán igyekezett lehűteni a várakozásokat.

2020. 09. 09. 13:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk rendszeresen feltűnik mostanában Berlinben, hiszen Brandenburgban épül az európai gyára a VW, a Mercedes és a BMW orra előtt – talán éppen a bosszantásukra. A Tesla vezére a múlt héten tárgyalt a német hatóságokkal a gyár építésével kapcsolatban felmerült környezetvédelmi kérdések rendezésére. Négynapos látogatása végeztével beszállt magánrepülőgépébe, de – ahogy

a Musk lépéseit percről percre követő rajongók tapasztalhatták – nem hagyta el a német légteret, hanem leszállt Braunschweig–Waggum regionális repülőterén.

Ugyan miért szakította meg az útját az amerikai csúcsmenedzser a német vidéki reptéren este háromnegyed tízkor? A bennfentesek tudják, hogy az említett légikikötőt a VW wolfsburgi központja használja, és – mint kiderült – a helyszínen nem más, mint Herbert Diess vezérigazgató várta a vadonatúj német elektromos autóval, az ID.3-mal.

Musk a Tesla-gyilkos ID.3 volánjánál

Hogy mi dolguk volt egymással? Amit biztosan tudunk, hogy autóztak: Diess megmutatta Musknak az ID.3-at, amelyet az egyik ismert magyar autós influenszer, miután kipróbálta, Tesla-gyilkosnak nevezett. Musk tesztútjáról, illetve annak egy rövid részéről a nagyközönség is tudomást szerezhetett, Diess csapata ugyanis kamerával rögzítette, és a VW-főnök a videót fel is tette saját közösségi oldalára – igaz, rövidesen el is távolította onnan. A videó mindössze egyperces, a szpotterek a repülőgépek mozgásából azonban tudják, hogy Musk legalább két órát töltött a VW-főnök társaságában.

A VW, a Mercedes és a többiek bosszantására épít Tesla-gyárat Berlinben
Fotó: Reuters

Vajon miről tárgyalhattak? – ez a kérdés foglalkoztatja a szakértőket és a nagyközönséget is. A Tesla-hívők szemében a VW és a többi hagyományos autógyártó már a történelem része, amelyek eltűnnek a süllyesztőben. Az európai autóépítés hívei szemében ugyanakkor Musk csak egy ügyes kommunikátor, aki lyukat beszél a befektetők hasába, a Tesla autói pedig baltával faragott járművek, amelyeknek úgy csukódnak az ajtói, mint egy Wartburgnak.

Nincs megállapodás, nincs együttműködés

A találkozó az autóipar számára meglehetősen kedvezőtlen pillanatban jött létre. Az elektromos autók még nem érték el azt a fejlettségi szintet, amikor a fosszilis üzemanyagot használó járművek helyére léphetnének. Az európai szabályozás azonban már most bünteti a kipufogóval szerelt autók gyártását és forgalmazását. Egy minapi elemzés szerint az autóipar Németországban elveszítette meghatározó jelentőségét, a nagy gyártók további jelentős elbocsátásokra kényszerülnek. Ebben a szorító helyzetben lehetne értelme olyan kooperációnak, amelyben a Tesla a szoftverek fejlesztésében, a VW pedig az autóépítésben szerzett tudását adja a közösbe.

Effajta, vagy bármilyen más együttműködésről azonban szó sincs, legalábbis ezt állítja Herbert Diess. Nincs megállapodás, nincs együttműködés – idézte az Automobilwoche.de a vezérigazgató közösségi oldalára kiírt üzenetet. – Csak az ID.3-mal hajtottunk, és beszélgettünk – bizonygatta Diess. A cégek nem kommentálták hivatalosan a történteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.