Tíz új pályázati felhívás jelent meg bányászati koncessziós jog megszerzésére

A kormány által 2013-ban elindított bányászati koncessziós rendszer keretében már hetedik alkalommal, összesen tíz magyarországi területen pályázhatnak a szektor befektetői koncessziós jog megszerzésére – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-t.

Forrás: MTI2019. 05. 30. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint szénhidrogén-kutatásra, feltárásra és kitermelésre Csongrád, Csorna, Érd, Kadarkút, Kisvárda, Nyírbátor, Pusztaszer és Zala-Kelet; geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására Gádoros területére, míg lignit kutatására, kitermelésére és hasznosítására Sajókápolna területére hirdetett pályázatot a tárca.

A pályázati kiírások a kitöltött koncessziós pályázati azonosító lap benyújtásával, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg.

A pályázatokat szeptember 25-én Csongrád, Csorna, Érd, Kadarkút és Kisvárda területre, szeptember 26-án Nyírbátor, Pusztaszer és Zala-Kelet, Gádoros és Sajókápolna területre 10 és 12 óra között kizárólag személyesen lehet benyújtani a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat ügyfélszolgálati irodájában.

A pályázatok értékelése a benyújtási határidőt követő 90 napon belül megtörténik. A koncesszió megadásáról szóló eredményhirdetéstől számítva 90 nap áll rendelkezésre a koncessziós szerződések megkötésére, ezt a határidőt az innovációs és technológiai miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja.

A koncesszió időtartama geotermikus területek esetében a szerződés hatályba lépésétől számított 35 év, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 év. Szerződésszerű és késedelem nélküli kötelezettség-teljesítés esetén az elnyert koncesszió egy alkalommal, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével, pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható – közölte az ITM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.