Tízből mindössze egy fiatal fél munkája elvesztésétől

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dolgozó fiatalok közel fele, 46 százaléka érzi úgy, hogy a jelenlegi munkahelyén megbecsülik. Hasonlóan magas arányra nem volt még példa a K&H Ifjúsági Indexének több mint hét éves történetében – derül ki a K&H legfrissebb felméréséből, amely a 19 és 29 év közötti fiatalok munkaerőpiaci helyzetét vizsgálta a tavalyi év utolsó három hónapja során.

A dolgozó fiatalok 68 százaléka – vagyis tízből heten – stabilnak érzi a jelenlegi állását, az elmúlt két évben nem csökkent a vizsgált korosztály optimizmusa. A 19-29 évesek mindössze 11 százaléka látja csak úgy, nincs meg az elvárt stabilitás a munkahelyén.

Az érintett fiatalok az elhelyezkedési lehetőségeket is kedvezően értékelték: 36 százalékuk szerint ha szükséges, könnyen találnának másik munkát. Csupán tízből egy megkérdezett érzi úgy, hogy nagyon nehezen tudna új állást szerezni. A férfiak sokkal magabiztosabbak voltak, mivel 44 százalékuknak saját bevallása szerint nem jelentene ez gondot az új munkahely felkutatása, míg a nők mindössze negyede nyilatkozott így.

Kevesen, a felmérésben részt vevők 16 százaléka számít ugyanakkor az inflációt meghaladó mértékű, legalább öt százalékos fizetésemelésre. Jelentősek azonban a régiós különbségek: a fővárosban és környékén, valamint a nyugati országrészben élők negyede vár legalább ekkora emelést, a keleti megyékben élő társaiknak viszont csak kevesebb, mint öt százaléka tud elképzelni ilyen mértéket.

A többség, a dolgozó fiatalok 53 százaléka borúlátóbb, az inflációnál alacsonyabb keresetemelést vár, míg változatlan nettóra az érintettek ötöde számít. Tízből egy munkavállaló fiatal pedig még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kevesebbet kap kézhez, mint korábban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.