Több fontos makroadat várható a héten

Magyar Nemzet
2019. 09. 02. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden napra jut a hét folyamán egy-egy friss adatsor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikációs naptárában – derül ki a távirati iroda összeállításából. Az ipari termelői árak ma megjelenő júliusi számai után holnap a külkereskedelmi termékforgalom tavalyi felülvizsgált adatai jelennek meg. A KSH első becslése szerint az export euróban számolt értéke 4,3 százalékkal nőtt 2018-ban, az import 6,9 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 6,041 milliárd euró volt, 2,037 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Szerdán a kiskereskedelem jú­liusi adatait adja ki a statisztikai hivatal. Júniusban a nyers adat szerint 4,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve. Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Pénteken adják közre az ipari termelés júliusi adatait. Júniusban a kevesebb munkanap miatt 1,4 százalékos volt a visszaesés éves összehasonlításban, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,1 százalékkal nőtt. Továbbá ugyancsak a hét utolsó munkanapján közlik a külkereskedelem júliusi termékforgalmát. A külkereskedelmi többlet 556 millió euró volt, 437 millió euróval kevesebb, mint tavaly júniusban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.