Több húsfélén is egyértelműen jelölni kell a származási helyet

A juh-, a kecske- és a baromfihúsnál a származást, a zöldségeknél, gyümölcsöknél a hazait kell feltüntetni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 01. 9:07
null
A baromfihús származási helyét is jól láthatóan fel kell tüntetni Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sertéshúsoknál bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium (AM) – ismertette Nagy István agrárminiszter. A július 15-től érvényes szabályok értelmében ezentúl a juh-, a kecske- és a baromfihúsnál is egyértelműen, jól látható módon fel kell tüntetni a származási országot, emellett a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél zászlóval kell jelölni a magyar terményeket – közölte az Agrárminisztérium.

Nagy István emlékeztetett, január 15. óta a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött, fogyasztóknak értékesített sertéshús csomagolásán az állat származási helyét és – ha eltérő – a vágási helyét jól látható módon fel kell tüntetni. Az előírás célja a lakosság korrekt tájékoztatása, annak érdekében, hogy a különböző származású húsok egymástól egyértelműen elkülöníthetők legyenek. A miniszter kiemelte, a vásárlók és az ágazati szereplők visszajelzései kedvezők.

A baromfihús származási helyét is jól láthatóan fel kell tüntetni
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A csomagolatlanul értékesített, hazai termesztésű zöldségek és gyümölcsök mellett ezentúl magyar zászlót is láthatnak majd a vásárlók, egyéb esetben azonban továbbra is elegendő a szöveges tájékoztatás. Az előírás a termelői piacokat nem érinti.

Nagy István hozzátette: az Agrárminisztérium a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a vásárlók számára segítse a tudatos választás lehetőségét, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.