Több millió forintos kiadás a vagyonszerzési illeték

Már egy 25 millió forintba kerülő lakásnál is alapesetben egymillió forint a vagyonszerzési illeték, amely alól január 1-jétől mentesülnek majd a csokkal vásárló családok. A négyszázalékos közteherből az eddigi illetékkedvezményeket, -mentességeket a családok alig-alig tudták már érvényesíteni az elmúlt évek lakáspiaci drágulásával.

2020. 10. 19. 15:40
null
Még a csokkal lakást vásárlóknak is maradtak extra kiadásaik Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakásvásárláskor rendre felmerül, hogy rendben, ennyit meg ennyit kell fizetni az ingatlanért, de milyen további „rejtett költségek” vannak.

Az ügyvédi, átírási díjak mellett az egyik ilyen – adott esetben elég jelentős – tétel a vásárló által fizetendő vagyonszerzési illeték, mely lakás vagy ház vásárlásakor alapesetben a vételár négy százaléka.

Ez már egy 25 millió forintos ingatlan esetén is milliós tételt, konkrétan egymillió forintot jelent, de a mai budapesti és nagyvárosi ingatlanárak mellett ennél jóval több is lehet. Ettől a kiadástól mentesülnek 2021. január 1-je után azok a családok, amelyek a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt lakást, akár egy, akár több gyermekük van, akár gyermekvállalás előtt állnak.

Fontos emlékeztetni rá, hogy a csok összege jelenleg is csökkenti az illetékalapot. Ha például egy háromgyermekes család új lakást vesz, a tízmillió forintnyi csok négy százalékával, azaz négyszázezer forinttal kevesebb illetéket kell fizetnie, de a fennmaradó vételárból ugyanúgy fizetési kötelezettsége van.

De mi is az a vagyonszerzési illeték?

Az illetéket a vásárlást követő időszakban kell megfizetni, amikor a költözés után amúgy is számos további kiadás – felújítás, bútorok, ház esetében a kerttel kapcsolatos költségek – merülhet fel, ezért is különösen nagy segítség a mentesség.

Az illetékfizetés alól teljes mentesség eddig csak akkor járt, ha valaki családtagtól vagy házastárstól vette az ingatlant, vagy ajándékba kapta azt. Családtagnak ez esetben a szülő, a gyermek és a testvér számít.

Ma még nemcsak a vételárral, hanem az illetékfizetéssel is számolniuk kell a családoknak

Fotó: Havran Zoltán

Alapesetben sokan azért mentesülnek ma az illetékfizetés alól (vagy legalábbis jelentősen kevesebbet fizetnek), mert lakáscserével költöznek, azaz régi otthonuk eladása után vesznek másikat.

Ha a vásárlás három éven belül történik, akkor a két ingatlan vételárának különbözete lesz a négyszázalékos illeték alapja, ez is csak akkor, ha a vásárolt ingatlan a drágább az eladottnál.

Ha tehát valaki harmincmillióért ad el ingatlant, majd negyvenmillióért vesz másikat, annak tízmillió forint után kell vagyonszerzési illetéket fizetnie, ami esetében 400 ezer forint.

A jogszabály más kedvezményeket is tartalmaz, jóllehet ezek egy része a lakások felértékelődésével már nem igazán kihasználható.

A 35 év alattiak első ingatlanszerzésénél például ötven százalék kedvezmény jár (vagyis számukra két százalék az illeték mértéke), ám ez csak akkor érvényesíthető, ha a vásárolt ingatlan 15 millió forintnál kevesebbe kerül. Az új lakások vásárlóinak is jár illetékkedvezmény. Egyáltalán nem kell illetéket fizetniük, ha 15 milliónál kevesebbért vették az új ingatlant – ez az eset ma már kizárható. A 15–30 millió forintos új lakások vásárlóinak pedig a 15 millió forint fölötti összeg után kell csak a négyszázaléknyi illetéket megfizetni – ez az eset sem túl gyakori ma.

Segítséget inkább az jelent, hogy bárki kérhet kamatmentes részletfizetési lehetőséget a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, amelyet az esetek jelentős részében meg is adnak. A fentiekből látható, hogy a családok illetékmentessége teljesen új szemléletet visz be a mentességek körébe. Fontos, hogy minden csokkal vásárlónak jár, akiknek ez az elmúlt évek lakáspiaci drágulása után jelentős könnyebbséget jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.