Több mint 8 milliárd forintos beruházással bővült a Videoton cégcsoport

Több mint 8 milliárd forintos beruházással bővítette székesfehérvári gyárát a Videoton Electronic Assembly Services Kft., a felépült új elektronikai szerelőcsarnokot csütörtökön avatták fel.

Forrás: MTI2019. 04. 11. 13:25
LAKATOS Pter; SINK Ott; CSER-PALKOVICS Andrs; VARGA Mihly
Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatói, Varga Mihály pénzügyminiszter, Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) és Klambauer Csaba ügyvezetõ igazgató (b-j) átadja a Videoton Electronic Assembly Services Kft. új elektronikai szerelõcsarnokát Székesfehérváron 2019. április 11-én. A Videoton több mint 8 milliárd forintos beruházással bõvítette székesfehérvári gyárát Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály pénzügyminiszter az avató ünnepségen rámutatott, hogy a Videoton a fejlesztéseivel igyekszik lépést tartani a gyors változásokkal, mert ha nem tenné, lemaradna a versenyben és nem lenne esélye az élmezőnybe kerülni. A kormány is ezt vallja, ezért támogatja a hasonló stratégiát előtérbe állító és a világszínvonalat megcélzó magyar cégeket – tette hozzá.

„Nem oda kell menni, ahol áll a világ, hanem ahová tart” – fogalmazott a pénzügyminiszter, utalva arra, hogy a Videoton vállalatcsoport az elmúlt években ezt a stratégiát követte.

Varga Mihály kiemelte: az elmúlt években jó gazdasági kilátásokat eredményező vállalati környezet alakult ki, így a tavalyi év után idén is jóval az uniós átlag felett lehet a magyar növekedés. Az EU és a világgazdaság növekedési üteme lassul, ezért a kormány határozott lépéseket kíván tenni az ebből eredő hatások mérséklésére elsősorban a munkaerőpiaci feltételek javításával, a vállalatok működését támogató gazdaságpolitikai keretek erősítésével.

A miniszter beszélt az elmúlt évek gazdasági változásairól is, amelyek alapján 2010 óta 800 ezerrel nőtt a munkában állók száma és így eléri a „bűvös” 4,5 milliót, miközben a nettó átlagkereset – a családi adókedvezmény figyelembe vételével – 73 százalékkel emelkedett 2010 és 2018 között. A legjobb befektetési helyek közé került Magyarország, amit mutat, hogy tavaly 98 nagy külföldi beruházás érkezett, amelyek összértéke meghaladta az 1380 milliárd forintot. Egyedül ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően 17 ezer új munkahely létesült.

Fejér megyéről szólva a miniszter kiemelte: az egy főre jutó megyei GDP az országos átlag 102,6 százalékra nőtt 2017-re, miközben 2010-ben 87 százalékon állt, így Fejér Győr-Moson-Sopron mögött a második helyre került a megyék rangsorában. A foglalkoztatási helyzet is jelentősen javult, mert a foglalkoztatási ráta 56-ról 70,7 százalékra nőtt, míg a munkanélküliségi ráta 9,5-ről 2,6 százalékra csökkent – sorolta Varga Mihály.

Klambauer Csaba, a Videoton EAS Kft. ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a beruházás összértéke 8,25 milliárd forint volt, ebből a 20 ezer négyzetméteres csarnok 6,3 milliárd forintot tett ki. A csarnoképítés mellett 745 millióból vásároltak gyártási technológiát, az ipar 4.0 követelményei szerinti raktárberuházás 495 millióba, az infrastruktúra fejlesztése 685 millió forintba került.

Az ügyvezető közölte, hogy 2017-hez képest 2018-ban 21 százalékkal emelkedett az árbevételük, 2019-re pedig újabb 25 százalékkal fog nőni, így idén elérheti a 32 milliárd forintot.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatója szerint a világ átrendeződik, az autóiparban pedig az elektromobilitás kerül előtérbe, vagyis az elektronika részaránya jelentősen nőni fog. Mivel a Videoton EAS elektronikai gyártó, a beruházásuk a jövőnek szól és felkészültek vele a gyors változásokra.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Videoton történetének legnagyobb volumenű, 14 milliárd forintos beruházási programját valósította meg 2018-ban, ebből a legnagyobb rész a Videoton EAS Kft. beruházása volt. Az új elektronikai szerelőüzem alapkövét 2017 decemberében tették le, egy év múlva pedig elkészült a csarnok. A gyártás átköltöztetése a tervek szerint 2019 júliusában fog befejeződni.

A Videoton EAS korábbi csarnokát a Videoton Autóelektronika Kft. kapja meg, így az a cég is kapacitásbővítést hajthat végre.

A Videoton vállalatcsoport 2018-as árbevétele az előzetes becslések szerint a 188 milliárd forintot is meghaladhatja. A nyilvános cégadatok szerint a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele 171 milliárd forint volt, és 13,411 milliárd forint nyereséget realizált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.