Több mint kétmilliárd dollárjába fáj a Daimlernek a dízelbotrány

Hivatalossá vált az autógyártó és az amerikai hatóságok közötti megállapodás.

Magyar Nemzet
2020. 09. 15. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett a hivatalos megállapodás az Egyesült Államokban a Daimler dízelbotrányának ügyében. A megállapodás értelmében – aminek következtében a további hosszas bírósági procedúrákat is elkerülheti az autógyártó – a cégnek 1,5 milliárd dollárt kell fizetnie. A hatóságoknak fizetendő 1,5 milliárd dolláron felül az autótulajdonosoknak is fizetnek.

A Mercedes-Benz tulajdonosa, a német Daimler autógyártó már korábban megegyezett az amerikai hatóságokkal, hogy 451 milliárd forintnak megfelelő összeget fizet az amerikai kormány azon vádjai alapján, miszerint dízelüzemű járműveinek kibocsátási adatait szoftveresen manipulálta – ez mindösszesen 250 ezer Mercedes személy- és teherautót érint. A megállapodást most hagyta jóvá az illetékes amerikai bíróság.

A hatóságok azt remélik, hogy a büntetés a jövőben elejét veszi a hasonló csalásoknak, míg a Daimler, bár fontos lépésnek nevezte a megállapodást, továbbra is tagadja a vádakat – számol be róla a BBC.

Az érintett autótulajdonosoknak is fizet a cég
Fotó: Reuters

A másfél milliárdos büntetésen felül a cég az autótulajdonosoknak is fizethet, összesen 700 millió dollárt (210 milliárd forint). Az autógyártó továbbá egy három számjegyű eurómilliónyi összeggel is kalkulál, hogy eleget tegyen a megállapodás összes követelményének – korábbi számítások szerint ez 500 millió euró lehet.

A megállapodás, amelyre a Daimler és a tengerentúli hatóságok már augusztusban rábólintottak, és amelyet most hagytak jóvá az illetékes bíróságok, annak a vizsgálatnak a végére tesz pontot, amelyet még 2016-ban indítottak az amerikai hatóságok a szoftverek tesztek során történő manipulálása miatt. A másfél milliárd dolláros összeg 875 millió dolláros büntetési tételt tartalmaz, ez a második legnagyobb büntetés, amelyet a Egyesült Államokban az úgynevezett Tiszta Levegő Törvény (Clean Air Act) értelmében valaha kiróttak, és a legnagyobb, ha egy járműre vetítjük a büntetés összegét.

A Daimler azt is vállalta, hogy megjavítja a 2009 és 2016 között eladott, a csalásban érintett járműveket, természetesen ingyen – számítások szerint ez nagyjából 400 millió dollárjába (120 milliárd forint) kerül majd a cégnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.