Több személyszállító cég is behúzta a kéziféket

Mind a FlixBus, mind a RegioJet magánvasút jegyfoglalási rendszeréből kikerültek a Budapestet érintő járatok szerdától. A Wizz Air is csak tucatnyi járatot indít Ferihegyről.

2020. 09. 02. 14:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldiek belépését megtiltó járványszabályok szeptemberben ugyanúgy leállásra vagy erős korlátozásra kényszerítik a nemzetközi személyszállító vállalkozásokat, mint ahogy azt márciusban tették. Kedden reggel ugyan még bárki vásárolhatott volna jegyet a hétre a FlixBus bécsi járatára, délután azonban már lekerültek a szeptemberi dátumok a jegyfoglalási felületről. Lapunk kérdésére a cég hazai központjában azt válaszolták, hogy a magyar kormány által bevezetett, szeptember 1-jén életbe lépett új határszabályok miatt a FlixBus előreláthatólag szeptember 30-ig szünetelteti a Magyarországról induló, illetve ide érkező nemzetközi összeköttetések üzemeltetését. Azokat az utasokat, akik jeggyel rendelkeznek, a foglaláskor megadott elérhetőségeken értesítik a változásról. A FlixBus menedzsmentje továbbra is folyamatosan figyeli az aktuális szabályozást, és ha ismét lehetséges lesz, újraindítják járataikat. Az expresszbusz-szolgáltató június 11-től indította újra tevékenységét a magyar utakon. A cég először a Budapest és Bécs között közlekedő járatát indította újra, eleinte mindkét fővárosból naponta négy-négy távolsági busszal. Mivel a szolgáltató a nyáron folyamatosan, egyre több országban állította vissza hálózatát, Bécsből egy átszállással további városok is elérhetők voltak.

A cseh magánvasút, a RegioJet honlapján sem lehet immár vonatjegyet vásárolni a Budapest–Bécs–Prága útvonalon szeptemberre. A RegioJet jú­lius 31-től indította el naponta kétszer oda-vissza közlekedő járatát. A legkedvezőbb egyirányú jegyek Budapest és Bécs, valamint Budapest és Brünn között kilenc eurótól indultak, míg Budapest és Prága főpályaudvara között 16 eurótól voltak elérhetők. A menetjegyek minden kocsiosztályon tartalmazták a helybiztosítást, illetve a nyomtatott sajtótermékek, valamint a nagy sebességű internetelérés használatát. A Csehországban és Szlovákiában jelentős menetrendszerű forgalmat lebonyolító RegioJet már tavaly bejelentette, hogy a Prága–Bécs nemzetközi járatát meghosszabbítja Budapestig. A kezdés időpontja eredetileg június lett volna, ez azonban többszöri csúszás után július legvégére módosult. Bár a RegioJet nem szállíthatott belföldi utasokat, mégis az első vasúti vállalkozás, amely versenyre kelt a MÁV-Starttal, az ÖBB-vel együttműködve ugyancsak üzemeltet Budapest–Bécs IC-t.

A légi közlekedésben is azonnali következménye lett a határzárnak: mint a Budapest Airport elsőként lapunknak elmondta, már augusztus végén megindult a járatlemondási hullám. A leginkább érintett Wizz Air közzétette annak a tucatnyi viszonylatnak a listáját, amelyeket a járványellenes intézkedések idején is megtartanak. Köztük vannak azok a londoni és eindhoveni járatok is, amelyek a járvány első hulláma idején végig üzemeltek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.