Több új lakás épül Budapesten

Az Otthon Centrum 2019. júniusi új lakáspiaci felmérése alapján Budapesten 471 projektben 33 370 lakás építése kezdődött meg, tavaly június óta 19 budapesti projekttel több van a megvalósítás különböző szakaszában, az épülő és tervezett lakások száma 10 százalékkal nőtt.

Forrás: MTI2019. 07. 09. 22:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Otthon Centrum legfrissebb felmérése alapján kedden az MTI-vel közölte: a budai kerületekben az átlagos projektenkénti lakásszám 69,5, a pesti oldalon pedig 72. A korábbi felmérések idején jóval nagyobb volt a különbség a budai és a pesti projektek átlagos lakásszáma között, azonban Budán is elkezdődött a nagyobb lakásszámú projektek építése – emlékeztetnek.

A felmérés szerint Budapesten a XIII. kerületben épül a legtöbb új lakás: 90 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ez a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasház projektek ötöde.

Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján Budán a XI. kerület 58, a III. kerület 54 projekttel és a II. kerület 33 projekttel. A pesti oldalon a sorrendben első Józsefváros (VIII. kerület) 34 és Ferencváros (IX. kerület) 33 projekttel, majd Zugló (XIV. kerület) 32 projekttel.

Az átlagos négyzetméterár Budapesten 960 ezer forint, ami 16,1 százalékos éves növekedés. A legmagasabb, négyzetméterenként egymillió forint feletti fajlagos átlagár az I., II., V., VI. és a XII. kerületben jellemző. Négyzetméterenként 500 ezer forintos lakásár jellemző a XXIII. kerületben a kínált új lakásokra, a többi külső pesti kerület árfekvése négyzetméterenként 560-800 ezer forint közötti.

Az Otthon Centrum felmérése alapján a megyei jogú városokban 319 társasházi lakásprojekt volt elérhető 2019 júniusában, ezekben 9305 új lakást árulnak, jellemzően 510 ezer forintos fajlagos lakásáron, ami a fővárosi érték fele. A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert. Ebben a négy városban található az online meghirdetett újlakás-projektek közel fele. Az épülő lakások száma Győrben volt a legtöbb: 1730. Szegeden 1164, Debrecenben pedig 1100 új lakást kínáltak. Mindhárom városban az épülő lakások legalább 29 százaléka szabad volt a felmérés időpontjában – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.