Többen dolgoztak márciusban, mint az előző hónapban

Havi és éves alapon is nőtt a foglalkoztatás, bár a vírus megjelenése előtti szintet még nem érte el.

Magyar Nemzet
2021. 04. 28. 9:47
null
Foglalkoztatottság terén javultak a kilátások Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 616 ezer fő volt, ami az előző év azonos időszakát 41 ezer, míg az előző hónapot 66 ezer fővel haladta meg – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 72,5 százalék volt, ami a februári értéknél 0,7 százalékponttal, míg az előző év márciusinál 1,2 százalékponttal magasabb volt.

Sok munkaadó gondolta úgy, hogy az újabb korlátozások csak rövid életűek, ezért nem bocsátották el a dolgozókat
Fotó: Mirkó István

A 2021. január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 568 ezer fő volt, ami 39 ezer fővel elmaradt az előző év azonos időszakitól. A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 16 ezer fővel nőtt, míg a közfoglalkoztatottaké 17 ezer fővel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig 39 ezer fővel csökkent.

A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 4 százalékra emelkedett márciusban az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliek száma 194 ezer fő volt, 25 ezerrel több az előző év azonos időszakinál, viszont 19 ezer fővel kevesebb a februárinál.

A 2021. január–márciusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 215 ezer fő volt, 42 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 4,5 százalékos értéke 0,9 százalékponttal meghaladta az előző évit.

Segített az állami bértámogatás

Márciusban a munkaerőpiaci folyamatok a szigorítások ellenére is kedvezően alakultak, havi és éves alapon is nőtt a foglalkoztatás, bár a vírus megjelenése előtti szintet még nem érte el – kommentálta a KSH adatait Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a kedvező márciusi adatokhoz hozzájárulhatott, hogy a márciusban bevezetett szigorításokról a munkaadók úgy gondolták, hogy azok rövid életűek, így nem bocsátották el alkalmazottaikat. Ebben segítségükre lehetett az állami bértámogatás is. A gazdaság fokozatos újraindítása tovább növelheti a foglalkoztatást, így a még meglévő elmaradás is ledolgozható lesz a turizmus újraindulásával. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a nyitás üteme is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a nyugat-európai gazdaságok nyitásával ismét megjelenhet a korábban jellemző elszívóerő, azaz aki előbb nyit, az talál könnyebben munkaerőt. Ezt támasztja alá a mai adat is, hiszen a külföldön dolgozók száma továbbra is elmarad az egy évvel korábbitól, azaz fontos kérdés lesz, hogy ők a korlátozások megszűnése után Magyarországon vagy külföldön vállalnak munkát. Az adatokból az is látszik, hogy az életkori csoportok közül legkedvezőtlenebbül a sokszor részmunkaidőben, diákmunkában dolgozókat érintette a járvány, így az ő helyzetük javítása különösen fontos – hangsúlyozta az elemző.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.