Tokajban a legnépszerűbb idén a zöldszüret

Tokaj-Hegyalján igényelték ebben az esztendőben a gazdák a legtöbb támogatást a zöldszürethez

Forrás: Világgazdsaág2020. 07. 09. 8:38
null
Forrás: Gallus György/VG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén, az előíírt június 30-i határidőig 4249 hektárra igényeltek zöldszüreti támogatást a hazai szőlősgazdák – tudta meg a szakminisztériumtól a Világgazdaság. A lap információi szerint a borvidékek közül a legnagyobb arányú, a termőterület 15 százalékát kitevő zöldszüretet Tokaj-Hegyalján jelentették. Ez a mérték azonban a magasabb támogatási intenzitás ellenére sem éri el a tavalyi szintet. A munkálatokat július 1. és 20. között kell elvégezni, kézi szüreteléssel. A tavalyi tapasztalatok alapján a zöldszüretet ténylegesen a jelzettnél kisebb területen végzik majd el.

Az agrártárca adatai szerint abszolút értében a legnagyobb területen, 1918 hektáron a Kunsági borvidéken tervezik, hogy idő előtt leszedik a fürtöket a tőkékről és igénybe veszik a zöldszüreti támogatást. A Kunság után a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlőtermelői jelentették be a legnagyobb területet, 874 hektárt, mögötte pedig a Mátrai borvidék következik 214 hektárral. Arányaiban, a tokaj-hegyaljai szőlőtermelőket követően a Kunsági borvidéken a legnagyobb területű a támogatási kérelem, tízszázalékos.

A szőlőfajtákat tekintve idén is az utóbbi évek új telepítéseinek sztárfajtája, a bianca lehet a zöldszüretben leginkább érintett, 606 hektárral, ez kevesebb mint a fele a tavaly igényként beadott 1370 hektárnak. Csökkenő területtel, de a tavalyi 772 hektár után ismét második Tokaj vezérfajtája, a furmint, 598 hektárral, a harmadik pedig a cserszegi fűszeres 557 hektárral. Tavalyhoz képest az utóbbiban van változás: 2019-ben 670 hektárral a kékfrankos követte a furmintot.

Ez még egy előzetes regisztráció, ami nem jelenti azt, hogy valóban ennyi szőlőt le is szednek a zöldszüret során. Sokan úgy tekintenek a zöldszüretre, mint egy lehetőségre, amelyet ha szükséges, akkor kihasználnak – mondta a Világgazdaságnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa alelnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.