Tönkreteszi a kézműves sörök piacát a koronavírus

Magyar Nemzet
2020. 03. 20. 18:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli támogatást kér a kormánytól a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, mivel a koronavírus-járvány hatásai drámai társadalmi és gazdasági következményekkel járnak a hazai több mint 90 kisüzemi sörfőzde számára is. – közölték. A sörfőzdék egyebek mellett a járulékok elengedését, munkaerő megtartási támogatást, a nagyüzemi sörgyárak mennyiségi korlátozó szerződéseinek felfüggesztését, a közüzemi díjak támogatását, és az újraindítást segítő támogatást szeretnének.

A fennmaradás a tét, mivel a koronavírus járvány miatt az elmúlt hetekben a kormány által elfogadott, jelen helyzetben teljes mértékben racionális és érthető intézkedések drámai következménnyel jártak, mivel a kisüzemi sörgyártás nagy mértékben kapcsolódik a turizmushoz és a vendéglátáshoz, ezért a sörgyártó vállalkozások mélyen érintettek a vírus-válságban. Míg a nagy sörgyárak értékesítésük 70 százalékát a kereskedelmi szektorban, leginkább élelmiszerüzleteknek adják el, és csak 30 százalékát a fesztiválokat, éttermeket, sörözőket, hoteleket is magában foglaló ágazatokban, addig a kisüzemi sörfőzdék részesedése akár a 90százalékot is meghaladja, és csak kevésnél van 60 százalék alatt. A turizmus lenullázódásával párhuzamosan a kisüzemesek kereslete is eltűnhet, ezért a sörfőzdék akciókat indítanak, hogy értékesíteni tudják a meglévő raktárkészletüket, ám ez közel sem fedezi költségeiket.

A kisüzemi sörfőzdék piaca szezonális és viszonylag fiatal, így ezek a főzdék még nem tudtak megfelelő tartalékokat felhalmozni – emelte ki közleményében a szervezet. Arra kérik a kormányzatot, hogy a miniszterelnök és a Pénzügyminisztérium által is említett ágazati segítő programok esetén vegyék figyelembe, hogy a kisüzemi sörfőzdék tevékenysége kb. háromszor nagyobb részben kapcsolódik a turizmushoz és a vendéglátáshoz, mint az élelmiszer-kereskedelemhez, ezért az ágazat túléléséhez szükség van a turizmuséhoz hasonló állami támogatásra.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a vállalkozások fennmaradása és a tömeges elbocsájtások megelőzése érdekében kéri a döntéshozóktól a járulékok elengedését, munkaerő-megtartási támogatást és a bérek egy részének állami átvállalását. Emellett kérik a nagyüzemi sörgyárak mennyiségi korlátozó szerződéseinek felfüggesztését, a közüzemi díjak támogatását, az iparűzési adó csökkentését, a kamarai díjak felfüggesztését és a lízingdíjak átütemezését.

Ezen kívül szeretnének újraindítást segítő támogatást a válság lefutásával, majd a kedvezmények lassú és fokozatos feloldását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.