Törékeny és veszélyben van a globális gazdaság

Magyar Nemzet
2019. 09. 21. 16:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a globális gazdaság növekedése túlságosan nagy mértékben függ a világ jegybankjainak lépéseitől, ezért döntéseiknek kiszámíthatóknak kell lenniük – jelentette ki Christine Lagarde az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban. Az Európai Központi Bank (EKB) soron következő elnöke egyben felszólította a kormányokat arra, hogy játsszanak nagyobb szerepet a gazdasági gondok kezelésében ahelyett, hogy a megoldást a jegybankoktól várják. Hozzátette, nem vezet semmi jóra, ha a politikusok beavatkoznak a jegybankok működésébe. Szerinte ezeknek azzal kell foglalkozniuk, ami a feladatuk, tényekre és adatokra kell támaszkodniuk, hogy kiszámíthatók legyenek, a stabilitásra kell koncentrálniuk.

Christine Lagarde a távirati iroda által idézett interjúban a világgazdaságra nézve kockázatokat jelentő tényezőkről – mint a brexit és az amerikai–kínai kereskedelmi viszály – azt mondta, ezeket ember hozta létre és megjavítani is ember tudja. Kijelentette, hogy a globális gazdaság törékeny és veszélyben van.

Lagarde kinevezését az EKB élére kedden szavazta meg az Európai Parlament. A voksolás inkább formalitásnak számított, a kinevezésről a tagországok állam- és kormányfőinek októberi csúcstalálkozóján lesz hivatalos döntés. A volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói tisztségét töltötte be. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.