Torockón tartottak találkozót a Kárpát-medence vállalkozói

Az immár hagyománnyá váló esemény magyar ajkú rendezői és résztvevői fontosnak tartják a gazdasági hálózatok kiépítését és fejlesztését, a vállalkozók közötti kapcsolatfelvétel elősegítését.

Csinta Samu (Torockó)
2019. 10. 06. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külhoni magyarság és gazdasági élet anyaországi támogatása egyre sokrétűbbé válásának égisze alatt a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara arra vállalkozott, hogy az V. Kárpát-medencei Gazdasági Fórum részeként felmérje a több állami és társadalmi szervezet által végzett sikeres nemzet- és gazdaságegyesítő tevékenységet, illetve saját, elsősorban gazdasági hálózatépítést célzó munkájának hatékonyságát.

Ennek érdekében egyfajta összegző gazdasági fórumot tartottak tegnap a torockói Duna-házban. A pályázat alapú finanszírozások haszna mellett az immár hagyománnyá váló esemény magyar ajkú rendezői és résztvevői változatlanul fontosnak tartják a gazdasági hálózatok kiépítését és fejlesztését, a vállalkozók közötti kapcsolatfelvétel elősegítését.

– A Kárpát-medencét sokan sokféleképpen látják, értelmezik és fogalmazzák meg, különösen Trianon összefüggésében. Bár vannak, akiknek csupán földrajzi területet jelent, a magyarság többségének sokkal inkább történelmi, nemzeti fogalom, amelynek jelentős gazdasági vetülete is van. Az öreg kontinens, de kiemelten a közép- és kelet-európai övezetben térségünk évszázadokon át önálló, fejlődő gazdasági egységet alkotott – hangsúlyozta Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– E gazdasági egység visszaállítása nemcsak a magyar nemzet érdekeit szolgálja, de a Kárpát-medence valamennyi országának előremutató.

A 2011-ben útnak indított rendezvénysorozat első állomása a Wekerle Sándor-emlékév részeként volt Móron. A korábbi esztendőkben a különleges természeti adottságok, a történelmi gyökerű kreatív és az innovatív lakosság kínálta előnyök kihasználásának lehetőségei kerültek terítékre a találkozókon. Legutóbb pedig a Kárpát-medencei gazdasági kapcsolatok fejlesztése, a térség együttműködésének ösztönzése volt a téma, teret adva egyszersmind az államhatárokon kívül és belül élő magyar vállalkozók, gazdasági szakemberek találkozójának, ismerkedésének.

E tevékenység ösztönzésére aFejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara létrehozta az évente odaítélendő Wekerle-díjat azon kiemelkedőt alkotó személyiség vagy vállalkozás elismerésére, aki vagy amely Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében különösen sokat tett a térségi gazdasági élet, elsősorban az ipar és a kereskedelem harmonikus fejlődéséért. Idén Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója részesült az elismerésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.